Pritzker Prijs voor architect Rogers

De Britse architect Richard Rogers krijgt dit jaar de Pritzker Architectuurprijs, de hoogste internationale onderscheiding voor architecten. Dat heeft de Hyatt Stichting in Los Angeles gisteren bekendgemaakt. De onderscheiding, waaraan een geldbedrag van 100.000 dollar is verbonden, wordt op 4 juni in Londen uitgereikt.

De 73-jarige Rogers studeerde aan de Architectural Association School of Architecture in Londen en daarna aan de Universteit van Yale. Rogers bouwde samen met de Italiaanse architect Renzo Piano het Centre Pompidou in Parijs. Andere bekende ontwerpen van hem zijn het gerechtshof in Antwerpen, en de beruchte Millennium Dome in Londen, waarvan de exploitatie een fiasco werd.

Volgens voorzitter Thomas Pritzker van de Hyatt Stichting is Rogers „de kampioen van het stedelijk leven, die gelooft dat de potentie van de stad een katalysator voor sociale verandering kan zijn”. In 2000 werd de prijs uitgereikt aan de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Afgelopen september kreeg Rogers bij de opening van de 10de architectuurbiënnale op 10 september in Venetië al een Gouden Leeuw uitgereikt voor zijn gehele oeuvre. Het metalen Lloyds-gebouw in de Londense City, het nieuwe vliegveld in Madrid en het vorig jaar voltooide gerechtsgebouw van Antwerpen bezorgden hem de reputatie van high tech-architect, een erfgenaam van het functionalisme dat de constructie tot het wezen van een gebouw maakt.