Phelps zet succes voort op 200 wissel

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps blijft verbazen bij de WK in Melbourne. Vanochtend veroverde de alleskunner zijn vierde wereldtitel op rij, deze keer op de 200 meter wisselslag.

En net als gisteren en eergisteren zwom Phelps ook vanochtend een fabelachtig wereldrecord (1.54,98), bijna een seconde sneller dan zijn oude record. Phelps maakt tijdens de wereldkampioenschappen in Melbourne jacht op acht gouden medailles. Tot nu toe scoorde hij vier uit vier.

De 21-jarige zwemmer uit Baltimore is de eerste in de geschiedenis die de 200 meter wisselslag op drie achtereenvolgende WK’s wist te winnen.

Het was opnieuw een uitzonderlijke dag voor de Amerikaanse ploeg. Op de 4x200 meter vrij zwommen de Amerikaanse estafettevrouwen en nieuwe wereldrecord: 7.50,09 minuut. Duitsland werd tweede, de Franse estafetteploeg derde.

De Nederlandse vrouwen werden vanmiddag in de finale achtste. Manon van Rooijen, Inge Dekker, Linda Bank en Femke Heemskerk zwommen in de halve finales een Nederlands record (8.02,40).

Ook de Amerikaanse Leila Vaziri viel vandaag weer in de prijzen. Zij evenaarde in de finale van de 50 meter rugslag het wereldrecord dat zij gisteren in de halve finale had gezwommen: 28,16 seconden.

Marleen Veldhuis plaatste zich vandaag als vijfde voor de finale van de 100 meter vrij, morgen. De zwemster uit Eindhoven finishte in 54,17. Veldhuis was tevreden over haar tijd. „Ik ging wel wat langzaam af, maar ik kwam in mijn tweede baan goed terug”, zei ze. De Amerikaanse Natalie Coughlin zwom met 53,40 de één na snelste tijd ooit op dit nummer.

De pas 16-jarige Groningse Ranomi Kromowidjojo wist zich niet te plaatsen voor de finale, maar maakte wel weer indruk in Melbourne. De scholiere verbeterde haar persoonlijk record vandaag twee keer en kwam in haar halve finale uit op 55,33.

Robin van Aggele werd vanochtend in de series uitgeschakeld op de 200 meter schoolslag. Met 2.14,66 minuut zwom hij de achttiende tijd.