Oranje nipt langs Slovenen

Pas vijf minuten voor tijd moeten Slovenen buigen voor Nederlands elftal.

Middenvelder Giovanni van Bronckhorst maakt met veel geluk het enige doelpunt.

Arjen Robben in duel met de Sloveen Andrej Komac. Foto Reuters Netherland's Arjen Robben (R) challenges Slovenia's Andrej Komac during their Euro 2008 Group G qualifying soccer match at the Petrol Arena stadium in Celje, March 28, 2007. REUTERS/Srdjan Zivulovic (SLOVENIA) REUTERS

Het Nederlands elftal heeft zich enigszins gerevancheerd voor de zwakke vertoning van zaterdag tegen Roemenië (0-0). In kwalificatiegroep G voor het Europees kampioenschap van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland won Oranje dankzij een laat doelpunt van Giovanni van Bronckhorst met 1-0 van Slovenië.

Het Nederlands elftal speelde agressiever dan zaterdag tegen Roemenië. Maar veel beter voetbal leverde dat niet op. Slovenië kreeg bijna evenveel kansen als Oranje; een fortuinlijk doelpunt van Van Bronckhorst bracht de beslissing. Daardoor kan de bekritiseerde Van Basten zijn ongeslagen status in kwalificatieduels als bondscoach blijven koesteren.

Tot vlak voor de wedstrijd hield Van Basten de opstelling van Oranje geheim. Zelfs aan het onderlinge partijtje aan de vooravond van de wedstrijd was niet af te lezen welke spelers zouden aantreden. De opstelling die hij prijsgaf, was verrassend. Zoals het Van Basten betaamt.

Grootste verrassing was het debuut van Ibrahim Afellay, de 20-jarige PSV’er van Marokkaanse afkomst. Hij kreeg de voorkeur boven de 30-jarige routinier Clarence Seedorf. Afellay vormde het middenveld met Wesley Sneijder en Giovanni van Bronckhorst. In de verdediging mocht Urby Emanuelsson op de linkerflank spelen, naast John Heitinga, Joris Mathijsen en Wilfred Bouma. Het aanvalstrio bestond uit Ryan Babel, Arjen Robben en Dirk Kuijt die in vergelijking met zaterdag Klaas-Jan Huntelaar als centrumspits verving. In het doel stond als vanouds de van een blessure herstelde Edwin van der Sar. Afellay, die onlangs voor het Nederlandse en niet voor het Marokkaanse elftal koos, was de 28ste debutant onder het bewind van Van Basten, de vijftigste speler die de bondscoach sinds zijn aanstelling in juli 2004 opriep.

De keuze van Van Basten mocht dan verrassend worden genoemd, geheel ten onrechte bleek ze niet te zijn. In de ploeg van gisteren zat aanzienlijk meer leven dan die van zaterdag tegen Roemenië. Dat was ook niet zo verwonderlijk. Wat tegen de Roemenen werd vertoond was van een zelden vertoond doods niveau.

Het grootste Sloveense gevaar school in het talent van de ervaren en technisch geschoolde spelverdeler Milenko Acimovic (ex-Rode Ster en ex-Tottenham Hotspur) en spits Klemen Lavric (MSV Duisburg) die volgens Sloveense media in de belangstelling staat van Real Madrid. De Slovenen lieten de agressieve Nederlanders het spel maken en vestigden hun hoop op snelle uitvallen. De ijverige en levensgevaarlijke Lavric kreeg in de eerste helft de beste kans op een doelpunt. Na een half uur omzeilde hij de buitenspelval. Maar hij schoot na lang treuzelen hoog over het doel van Van der Sar. Oranje had ook kansen, maar die gingen door haast, verkramping en gebrekkige techniek verloren. Vooral de voorzet van Kuijt vlak voor rust op Mathijsen had met meer rust en gevoel van de Liverpool-speler een treffer kunnen opleveren.

Vlak na rust kopte Bouma uit een hoekschop van Sneijder op de paal. Robben verzuimde vanaf de rand van het strafschopgebied met zijn zwakke rechtervoet goed te richten, hij schoot hoog over. En ook Afellay, die niet opvallend speelde, was dichtbij een doelpunt: zijn afstandschot ging rakelings naast het doel. In die fase had Oranje afstand kunnen nemen. Maar haast stonden goals in de weg.

Van Basten probeerde de overwinning te forceren door Danny Koevermans (debutant 29) in te brengen voor Babel en Demy de Zeeuw (debutant 30) voor Heitinga.

Uiteindelijk brak Van Bronckhorst de ban. Zijn schot werd tweemaal van richting veranderd, waardoor de bal kansloos voor de doelman in het doel verdween.

Kijk voor alle uitslagen van de EK-kwalificatieduels op www.uefa.com