nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs Taikonauten. Coen van Zwol schrijft over het Chinees-Russische ruimteprogramma op zijn weblog Moskou. „Kosmonauten en taikonauten gaan namelijk samenwerken. Dat blijkt vorig jaar al afgesproken. Een nieuwe ruimterace, de VS tegen China/Rusland? Lijkt me sterk: indertijd liep de ruimterace synchroon met de ontwikkeling van intercontinentale kernraketten, dat militaire element ontbreekt nu. Bovendien werkt China ook met Europese partners samen. In 1957, toen Rusland de Spoetnik lanceerde, mopperde Mao dat China ‘nog geen aardappel de ruimte kan inschieten’. Nu snoeft de baas van het Russische ruimteprogramma ‘dat wij nog steeds dertig jaar op China voorlopen’. Russische kranten zijn daar niet gerust op. Waarom schieten wij dan veertig jaar oude Soyuz-raketten af? Waar Russische ambities zich beperken tot geld verdienen aan ruimtetoeristen, zijn de Chinezen goed bezig. Vijf jaar na de eerst taikonaut ontvouwde China ambitieuze plannen. Wetenschappelijke satellieten, maansondes, met de Russen naar Phobos, een maan van Mars, en dat al in 2009. www.nrc.nl/moskou

Taikonauten. Coen van Zwol schrijft over het Chinees-Russische ruimteprogramma op zijn weblog Moskou. „Kosmonauten en taikonauten gaan namelijk samenwerken. Dat blijkt vorig jaar al afgesproken. Een nieuwe ruimterace, de VS tegen China/Rusland? Lijkt me sterk: indertijd liep de ruimterace synchroon met de ontwikkeling van intercontinentale kernraketten, dat militaire element ontbreekt nu. Bovendien werkt China ook met Europese partners samen. In 1957, toen Rusland de Spoetnik lanceerde, mopperde Mao dat China ‘nog geen aardappel de ruimte kan inschieten’. Nu snoeft de baas van het Russische ruimteprogramma ‘dat wij nog steeds dertig jaar op China voorlopen’. Russische kranten zijn daar niet gerust op. Waarom schieten wij dan veertig jaar oude Soyuz-raketten af? Waar Russische ambities zich beperken tot geld verdienen aan ruimtetoeristen, zijn de Chinezen goed bezig. Vijf jaar na de eerst taikonaut ontvouwde China ambitieuze plannen. Wetenschappelijke satellieten, maansondes, met de Russen naar Phobos, een maan van Mars, en dat al in 2009.

www.nrc.nl/moskou

Snowbirds.Freeks Staps is in Miami voor een verhaal over Briny Breezes, een woonwagenpark aan de oceaan. Hij schrijft op zijn weblog New York: „De bewoners zijn niet echt kampers zoals we ze soms in Nederland tegenkomen, meer wat ze hier noemen snowbirds: bejaarden die elk jaar naar het warme zuiden trekken en daar overwinteren. Briny Breezes (briny betekent zilt, breeze is briesje) is meer dan een verzameling van woonwagens en een bewonersleeftijd van gemiddeld 70 jaar.”

www.nrc.nl/newyork