NMa: wet wel door Currence nageleefd

Currence, eigenaar van betaalproducten, heeft de Mededingingswet niet overtreden. Dat maakte de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gisteren bekend. De NMa begon een onderzoek naar Currence nadat president-commissaris Annemarie Jorritsma en directeur Ada van der Veer in mei vorig jaar waren opgestapt.

De twee bestuurders vertrokken omdat de banken, die aandeelhouders zijn van Currence, zich naar hun mening te veel met het beleid van het onafhankelijke bedrijf bemoeiden. Volgens de NMa lieten de commissarissen die de banken vertegenwoordigden inderdaad het belang van hun werkgevers prevaleren boven dat van Currence. De NMa zei echter onvoldoende aanwijzingen voor een daadwerkelijke overtreding van de Mededingingswet te hebben. „Dat wil dus absoluut niet zeggen dat er niets aan de hand was”, zegt Ada van der Veer in een reactie.

Na het vertrek van Jorritsma en Van der Veer verving Currence alle commissarissen die aan een bank verbonden waren. Die stap bevorderde de onafhankelijke werkwijze en zorgde voor een betere concurrentiepositie op de Europese betalingsmarkt, aldus de NMa. Van der Veer denkt dat de banken zich „hebben gehaast” om zich terug te trekken uit Currence. „Zij kregen liever niet de NMa over zich heen”, aldus Van der Veer.

Jorritsma, burgemeester van Almere en voormalig minister van Economische Zaken, is blij dat ze indertijd is weggegaan. „De schok die dat teweegbracht, is een belangrijke reden geweest voor de verbeteringen bij Currence”, zegt zij. „Ik betwijfel of hetzelfde was gebeurd als ik was blijven zitten. We voerden eindeloze discussies, maar een echte verbetering wilde nooit lukken.”

Currence werd in 2005 afgesplitst van Interpay, dat de miljarden betaaltransacties met onder meer pinpas en chipknip verwerkt. De organisatie mag licenties verstrekken aan nieuwe leveranciers van betaaldiensten of van nieuwe betaalkastjes bij kassa’s, ziet toe op de naleving van de spelregels door alle marktpartijen, waaronder banken, en doet de promotie rond het elektronisch betalen.