Neuspeuteren is niet gevaarlijk

Hierbij een reactie op een item uit de rubriek `Bellen met` van Arjen Ribbens. In het stukje `De vrouw peutert thuis, de man in de file` (nrc.next, 23 maart) staat dat neuspeuteren gevaarlijk is.

In de ogen van de mensen die dit verhaal lanceren, moet elke vijfde Nederlander een tikkende tijdbom zijn. Minimaal een op de vijf mensen is namelijk drager van staphylococcus aureus (het `SA` van ”de beruchte MRSA-infectie”). De bacterie zit niet alleen in de neus, maar ook in de keel en op de huid van de mens. Wie echt op zoek gaat naar staphylococcus aureus, vindt het niet alleen op de pinautomaat, maar overal waarmee de mens in contact komt.

Wat is het risico hiervan voor de mens? Nihil, niets, geen! Sterker nog, het in contact komen met micro-organismen zorgt er vermoedelijk voor dat ons immuunsysteem een prikkel krijgt om toekomstige bedreigingen af te weren. Smetvrees voor pinautomaten is dan ook niet nodig.

Als onderzoekers al onnodig smetvrees willen zaaien, kunnen ze beter kijken naar de onverpakte pepermuntjes die in restaurants op de weg naar buiten liggen. Ook een rapportage over de uitwisseling van miljoenen bacteriën (inclusief `SA`) tijdens het zoenen zou leuk zijn: `Zoenen populair maar gevaarlijk!`