Merkel: snel besluit nodig over Grondwet

De Europese Unie dreigt zich verder te verwijderen van de burgers als niet snel een besluit wordt genomen over de Europese Grondwet. Deze waarschuwing uitte de Duitse bondskanselier Angela Merkel, voorzitter van de Europese Unie, gisteren in het Europees Parlement in Brussel. Zij richtte zich hiermee indirect tot landen als Nederland, Polen en Tsjechië.

Merkel wil dat de bestuurlijke impasse waarin de EU verkeert vóór juni 2009 – wanneer de verkiezingen voor het Europees Parlement worden gehouden – is opgelost. De Grondwet was bedoeld om de Unie doelmatiger en doorzichtiger te besturen. Maar in een referendum in Frankrijk en Nederland werd deze in het voorjaar van 2005 afgewezen. Duitsland gaat de komende maanden in afzonderlijke gesprekken met de lidstaten onderzoeken of een oplossing kan worden gevonden.

Als het aan premier Balkenende ligt, wordt de Europese Grondwet geheel terzijde geschoven en zijn de verdragen op basis waarvan de Unie nu wordt bestuurd het uitgangspunt voor de nieuwe onderhandelingen. De meeste andere landen vinden juist dat de Grondwet, die door achttien landen is geratificeerd, als basis moet dienen.

De Spaanse christen-democratische europarlementariër Inigo Méndez de Vigo toonde zich gisteren weinig onder de indruk van Balkenendes idee. „Hij is de enige die daarin gelooft”, zei hij.