Maastricht treedt op tegen wietboot

Wietboot Mississippi in Maastricht gaat ten minste drie maanden dicht. Dat heeft burgemeester Gerd Leers (CDA) gisteren besloten, omdat de coffeeshop in februari softdrugs heeft verkocht aan een minderjarige.

In december 2006 betrapte de politie Mississippi op eenzelfde overtreding. Leers sloot de wietboot toen, maar de rechter schorste de sluiting. Als de rechter alsnog concludeert dat die sluiting terecht was, dan is Mississippi voor de tweede keer binnen drie jaar in overtreding en mag de wietboot negen maanden lang geen softdrugs verkopen.

De politie van Maastricht heeft vastgesteld dat door de tijdelijke sluitingen van Mississippi en de coffeeshops Kosbor (rond de jaarwisseling) en Blue Dream (van december tot maart) het aantal dealers en drugsrunners in de stad is toegenomen. Dat bezorgde de omwonenden overlast en een onveilig gevoel, aldus Leers. De burgemeester is daarom vanaf vandaag „een stadsbreed offensief” tegen illegale drugshandel in de stad begonnen.

Mississippi heeft gisteren laten weten de beslissing van Leers via een kort geding aan te vechten. Voorzitter Mark Josemans van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) meent dat de burgemeester veel te hard optreedt en boter op zijn hoofd heeft. „In buurthuizen mogen minderjarigen met toestemming van de gemeente blowen”, zei Josemans. „Bovendien meet Leers met twee maten: een kroegbaas die een minderjarige alcohol schenkt, krijgt 460 euro boete. Verkoopt een coffeeshop wiet aan een minderjarige, dan gaat die drie maanden dicht.”

De VOCM voert komende zomer in alle zestien coffeeshops van Maastricht een nieuw biometrisch toegangssysteem in. Dat moet voorkomen dat minderjarigen een coffeeshop binnenkomen. Bij hun eerste bezoek moeten de klanten hun identiteitsbewijs laten controleren op echtheid en worden fotoportretten en vingerafdrukken gemaakt.

De gemeente Maastricht heeft geen bemoeienis met dat toegangssysteem en laat zich ook niet uit over de effectiviteit ervan. „Dat is de verantwoordelijkheid van de coffeeshophouders zelf”, aldus een woordvoerder. „Wij controleren en handhaven indien nodig.”