Kritiek op Barclays van centrale bank Zuid-Afrika

De president van de Zuid-Afrikaanse centrale bank heeft publiekelijk kritiek geuit op Barclays, de Britse bank die momenteel fusiebesprekingen voert met ABN Amro.

Bankpresident Tito Mboweni zegt dat de overname van de Zuid-Afrikaanse bank Absa vorig jaar door Barclays is uitgelopen op een teleurstelling. „De transactie is een teleurstelling en er is sprake van een cultuurstrijd tussen de twee instellingen”, aldus Mboweni vandaag in een gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times.

Barclays kocht Absa vorig jaar voor ruim 4 miljard euro. Zuid-Afrika is een van de belangrijkste markten voor Barclays buiten Groot-Brittannië. Financieel gezien is de overname een succes, zeker gezien de kostenbesparingen die worden gerealiseerd bij Absa. Maar volgens Mboweni staan de bedrijfsculturen van de twee banken nog ver uiteen. „Barclays bestuurt Absa nog niet.”

Het is uitzonderlijk dat een president van een centrale bank openlijk kritiek uit op een bank. Het komt bovendien op een precair moment voor de Britten. Ze zijn druk bezig met fusiebesprekingen met ABN Amro. De banken onderhandelen momenteel exclusief over een samengaan. Deze exclusiviteit loopt een week voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van ABN Amro op 26 april af. ABN Amro begon gesprekken met Barclays nadat speculatieve beleggingsfondsen druk hadden uitgeoefend op de bank om zichzelf op te splitsen of over te laten nemen.

De activiteiten van Barclays in Afrika zijn niet onomstreden. Het zou een van de banken zijn die mede het regime van de Zimbabweaanse president Robert Mugabe in stand houdt. De regering zou miljoenen euro’s aan fondsen lenen van met name Britse banken.

Barclays is al sinds 1912 actief in Zimbabwe en heeft gezegd actief te blijven in het land. De reactie volgde op oproepen om te vertrekken uit het land waar elke oppositie tegen de regering met harde hand wordt onderdrukt.

Breaking Views: pagina 17