Johannes Paulus II verrichtte ‘wonder’

De Franse krant Le Figaro heeft vandaag de identiteit bekendgemaakt van een non die op een onverklaarbare manier zou zijn genezen van de ziekte van Parkinson, nadat ze had gebeden tot paus Johannes Paulus II. De miraculeuze genezing van zuster Marie-Simon-Pierre is hiermee het meest overtuigende „bewijsstuk” dat werd voorgelegd bij het Vaticaan in het proces voor de zaligverklaring van de overleden paus.

De 45-jarige Marie-Simon-Pierre behoort tot de Gemeenschap van Kleine Zusters der Katholieke Moederschap in het Zuid-Franse plaatsje Puyricard. In 2001 kreeg ze de ziekte van Parkinson – de ziekte waaraan ook Johannes Paulus leed. Daar getuigde ze anoniem over in het katholieke tijdschrift Totus Tuus. Ze beschrijft daarin hoe ze samen met de andere nonnen van haar orde tot paus Johannes Paulus II bad om genezing. Op 2 juni 2005, een paar maanden na de dood van de paus, genas ze van haar ziekte. Artsen die de non onderzochten, konden geen medische verklaring vinden voor de genezing.

Monseigneur Slawomir Oder, de geestelijke die belast is met de samenstelling van het dossier voor de zaligverklaring van Johannes Paulus, vertelde dinsdag over de non, maar hij wilde haar naam niet onthullen. Volgens de Franse krant La Croix wilde het bisdom Aix-en-Provence de identiteit pas op Palmzondag bekendmaken.

Paus Benedictus XVI zei in 2005 nog dat het vijf jaar zou duren, voordat het proces van zaligverklaring van zijn voorganger kon beginnen. Dat is ook de gebruikelijke wachttijd voor het begin van een zaligverklaring. In de katholieke kerk gaat zaligverklaring vooraf aan een heiligverklaring. Voor een heiligverklaring moet eerst een tweede mirakel aan de paus kunnen worden toegeschreven. (AFP, Reuters)