Jade medaille

Nog 498 dagen te gaan tot de opening van de Olympische Spelen. De Chinezen zijn dol op het kiezen van mooi afgeronde symbolische getallen.Daarom onthulde het Beijing Olympic Comité (BOCOG) precies op de 500ste dag voor het begin van de Spelen de Olympische medailles. Op 11 januari 2006 nodigde het organisatiecomité elf professionele kunstinstellingen uit,

xin_3203042715033714706107_1.jpg

Nog 498 dagen te gaan tot de opening van de Olympische Spelen. De Chinezen zijn dol op het kiezen van mooi afgeronde symbolische getallen.Daarom onthulde het Beijing Olympic Comité (BOCOG) precies op de 500ste dag voor het begin van de Spelen de Olympische medailles.
Op 11 januari 2006 nodigde het organisatiecomité elf professionele kunstinstellingen
uit, waaronder de Academie voor fijne kunsten in Peking, deel te nemen aan een ontwerpcampagne die werd gesponsord door BHP Biliton, de officiële sponsor voor de Olympische medailles. Onafhankelijke kunstexperts werden ingehuurd om het beste en mooiste ontwerp te kiezen. De kunstfaculteit van de universiteit van Tsinghua, vergelijkbaar met de Rietveldacademie in Amsterdam, heeft de wedstrijd uiteindelijk gewonnen.
De uitverkoren medailles zijn geïnspireerd op ‘bi’ , een traditionele jadesteen waarop een draak is gegraveerd.
Door het gebruik van dit materiaal vertegenwoordigen de plakken confucianistische morele waarden en deugden.
Overigens gelden strikte IOC voorschriften voor het materiaal, het gewicht, en de afmetingen van de medailles.
De Olympische gouden medaille moet bijvoorbeeld zijn ingelegd met tenminste 6 procent puur goud.
Het is voor  de eerste keer in de Olympische geschiedenis dat jade is gebruikt voor de medailles.

    • Bettine Vriesekoop