Internet Voorkeur

C,mm,n. De AutoRAI 2007 toont de c,mm,n (spreek uit ‘common’), de eerste open-source auto ter wereld: iedereen kan meehelpen aan de ontwikkeling ervan, volgens het principe achter Linux en Wikipedia. De bouwtekeningen en blauwdrukken van c,mm,n zijn dan ook vrij via internet beschikbaar. Via de website kan men naar eigen inzicht ideeën en aanpassingen toevoegen en aan de ‘community’ geven. Auto in de Toekomst is een initiatief van stichting Natuur en Milieu en de (Technische) Universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente. Ook een aantal bedrijven heeft bijgedragen aan de c,mm,n, waaronder de Rabobank en Athlon Car Lease. De c,mm,n is voorzien van een met waterstof gevoed brandstofcelsysteem, vier in de wielnaven geplaatste elektromotoren en een uitgebreid telematicasysteem. Samen met de gestroomlijnde vormgeving moet het zorgen voor een minimaal verbruik en uitstoot van schadelijke stoffen. Bezoekers kunnen modellen en belangrijke technische onderdelen van de c,mm,n bekijken, maar ook zien hoe communicatie tussen auto’s of bestuurders onderling mogelijk wordt – ontwikkelingen waardoor aanrijdingen voorkomen kunnen worden. Met de auto en de site willen de makers de ontwikkeling van duurzame mobiliteit bevorderen.

Meer informatie: www.autoindetoekomst.nl