‘Iedereen loopt hier met wapen rond’

GroenLinks-leider Halsema vindt dat Nederland met de nieuwe Palestijnse regering zou moeten praten. „Het kan verhinderen dat Hamas populairder wordt.”

GroenLinks-leider Femke Halsema. Foto Roel Rozenburg Den Haag:26.2.7 GL-fractievoorzitter Femke Halsema. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

‘Nederland moet erg uitkijken zich in deze zaak niet te isoleren van de rest van Europa”, zegt GroenLinks-fractieleider Femke Halsema in een telefonisch interview vanuit de bezette Westoever. „Zelfs de Amerikanen oefenen nu druk uit op Israël om met nieuwe Palestijnse eenheidsregering te praten, dus dan ligt het voor de hand dat ook Den Haag die regering als eenheid tegemoet treedt”.

Zelf spreekt zij tijdens haar bezoek overigens niet met Hamas-vertegenwoordigers: „Dat zijn immers niet bepaald geestverwanten van ons”. Een gepland gesprek van Halsema met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Ziad Abu Amr (onafhankelijk), kon eerder deze week in de Gaza-strook niet doorgaan omdat deze naar het buitenland was vertrokken.

De Nederlandse diplomatieke betrekkingen met de Palestijnse regering werden vorig jaar opgeschort, nadat door verkiezingen de Hamas-beweging aan de macht was gekomen. GroenLinks heeft altijd grote twijfels gehad aan de wijsheid van die stap, zegt Halsema: „Die verkiezingen werden na druk van de internationale gemeenschap gehouden, dan is het wel moeilijk om eisen te stellen aan de uitkomst”. Maar nu dan, wederom onder buitenlandse druk en in een burgeroorlogachtige situatie Hamas samen met vertegenwoordigers van de Fatah-beweging en onafhankelijken één regering heeft gevormd, ligt het volgens Halsema voor de hand dat ook Den Haag „de eenheidsregering als eenheid tegemoet treedt”.

Zij heeft bovendien de indruk dat de „Palestijnse regering bereid is om te bewegen” ten aanzien van ook door GroenLinks gedeelde verlangens als een erkenning van de staat Israël en het afzweren van geweld als legitiem middel van Palestijnse strijd. Dat geldt, meent de GroenLinks-leider, voor zowel de Fatah- als de Hamas-leden van het nieuwe Palestijnse kabinet. Naar haar mening is vorige week het goede voorbeeld gegeven door de Noorse staatssecretaris Raymond Johansan, die sprak met de tot Hamas behorende Palestijnse premier Ismail Haniya.

Halsema is „geschokt” door wat zij gezien heeft, met name in Gaza-strook. „Iedereen loopt met een wapen rond, alles is kapot, en het gebied is nog steeds een gevangenis omdat de Israëliërs de grens op slot houden. Ik heb het gevoel dat de internationale media nog maar nauwelijks berichten over wat daar dagelijks plaatsvindt, ook aan Israëlische bombardementen en liquidaties”

Opname van contact met de Palestijnse regering kan wellicht ook verhinderen „dat Hamas onder de Palestijnen alsmaar verder populair wordt. Onderhandelen betekent altijd praten met je tegenstander”.

    • Raymond van den Boogaard