‘Historische missie’ EU in Kosovo

De Europese Unie gaat in Kosovo aan de „belangrijkste missie uit zijn historie” beginnen met een „enorme verantwoordelijkheid”. Dit heeft EU-buitenlandcoördinator Javier Solana vanmorgen gezegd in het Europees Parlement.

Zodra er duidelijkheid is over de status van de nu nog tot Servië behorende provincie zal de Europese Unie de leiding overnemen van de internationale aanwezigheid. Dit betekent onder andere dat de huidige missie van de Verenigde Naties plaatsmaakt voor een door de EU geleid International Civilian Office. Dit bureau zal zich vooral bezighouden met rechtshandhaving en openbare orde. Volgens Europees commissaris Olli Rehn gaat het hierbij om 1500 tot 2000 uit diverse EU-lidstaten afkomstige mensen. Het grootste deel hiervan bestaat uit politieagenten. Hij schatte dat de operatie de eerste drie jaar tussen de 1,3 en 1,5 miljard euro zal kosten.

Kosovo, waar ruim twee miljoen mensen wonen, staat sinds 1999 na een burgeroorlog onder VN-bestuur. Sindsdien is er ook een door de NAVO geleide internationale troepenmacht aanwezig. Deze bestaat uit 17.000 militairen.

Solana constateerde vanmorgen dat Servië en Kosovo het niet eens worden met elkaar over de mate van zelfbestuur voor de voornamelijk door Albanezen bewoonde provincie. Het plan dat VN-gezant Martti Ahtisaari heeft gemaakt en voorziet in onafhankelijkheid onder voorwaarden is door de Serviërs afgewezen. Nu is het aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een oordeel te vellen. Rusland heeft gedreigd een veto uit te spreken over een oplossing die niet de steun van Servië heeft.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zullen dit weekeinde tijdens een informele bijeenkomst in het Duitse Bremen praten over Kosovo. De lidstaten zijn nog verdeeld over de vraag of Kosovo geheel onafhankelijk moet worden. Landen als Spanje, Griekenland en Hongarije voelen hier niets voor.

Het Europees Parlement heeft vanmiddag met 319 stemmen voor en 268 tegen uitgesproken dat Kosovo een door de internationale gemeenschap gecontroleerde onafhankelijkheid moet worden toegekend. Dit is in lijn met het voorstel van VN-afgezant Ahtisaari. De socialisten waren gekant tegen een zo stellige uitspraak omdat zij vreesden dat dit een akkoord tussen Servië en Kosovo zou kunnen bemoeilijken. Maar een meerderheid van het parlement wilde geen diplomatieke maar een politieke uitspraak.