Het koperwerk gaat naar binnen

De gemeente Amersfoort haalt de komende weken tientallen koperen en bronzen beelden naar binnen. Dit, om ze te beschermen tegen koperdieven. Directe aanleiding is de vernieling van een beeld van Marc Ruygrok vorige week. Er werden messing platen van de lettersculptuur ontvreemd. Messing is een legering van koper en zink. Amersfoort wil andere beelden in de stad voor vernieling behoeden.

Door de stijging van de koperprijs is het aantal koperroven de sinds vorig jaar flink gestegen. Daarbij zijn beelden een populair doelwit. In januari werden uit de beeldentuin van het Singermuseum in Laren zeven beelden gestolen. En ook uit een beeldentuin in Soest, vlakbij Amersfoort, werden beelden gestolen.

Ook de spoorwegen hebben geregeld last van diefstal van koperen leidingen. Het treinverkeer is daardoor herhaaldelijk gestremd geweest. Op andere plaatsen worden bliksemgeleiders, putdeksels en andere voorwerpen ontvreemd.

De koperprijs is alweer een aantal maanden aan het dalen. Nu is de prijs ongeveer vier euro vijftig per kilo. In 2005, voor de plotselinge stijging, was dat nog twee euro minder. De gemeente Amersfoort wil de beelden beschermen tot de koperprijs weer ongeveer naar dat niveau is gezakt.

De beelden moeten zo veel mogelijk voor het publiek toegankelijk blijven door ze tijdelijk in openbare gebouwen te plaatsen, zoals in de bibliotheek en het sportfondsenbad. Andere beelden gaan voor onbepaalde tijd in opslag. Van beelden die niet te verplaatsen zijn, worden mallen gemaakt, zodat ze bij eventuele vernieling opnieuw gegoten kunnen worden.