Grote kraakscene Barcelona

De verdachte van de moord op Louis Sévèke verbleef in Barcelona. De kraak-beweging daar is groot.

Barcelona heeft een van de grootste kraakbewegingen in Europa. Er zijn circa driehonderd gekraakte panden. Regelmatig vinden confrontaties plaats met de politie. Volgens officiële cijfers staan circa 20.000 huizen leeg in Barcelona, de werkelijke leegstand is aanzienlijk hoger.

Het onsamenhangende netwerk van anarchisten, antifascisten, radicale Catalaanse nationalisten en minder ideologisch bevlogen krakers onderhoudt al jaren contacten met collega’s in het buitenland. Het Amsterdamse krakersbolwerk Vrankrijk figureert op websites, jongeren uit Berlijn of Milaan zijn geen ongebruikelijke gasten in de Barcelonese krakersscene. In de laatste jaren heeft Barcelona zich daarbij ontwikkeld als gewilde bestemming van krakerstoeristen, terwijl ook Latijns-Amerikaanse immigranten noodgedwongen woningen kraken als onderkomen.

De sterk gestegen huizenprijzen en een krappe huurmarkt, gecombineerd met de Spaanse babyboom van de jaren zeventig, hebben gezorgd voor een nijpend huisvestingsprobleem onder jongeren. Kraken is een mogelijkheid voor wie niet bij zijn ouders wil blijven, maar geen geld heeft voor een woning. De kraakbeweging kent eigen adviesbureaus en radiostations. Een aantal grote bolwerken dient als ontmoetingspunt, met vergaderruimtes en werkplaatsen voor artiesten.

Voor de gemeente is de kraakbeweging – zeker met de gemeenteraadsverkiezingen van mei in het vooruitzicht – een luis in de pels. Vorig jaar ontruimde de politie zo’n 150 panden. Gevreesd wordt dat de acties en manifestaties van de kraakbeweging het toerisme schaden.

Van gemeentewege is een speciale Antikraak Handleiding uitgegeven met juridische tips om van krakers af te komen. Niet ongebruikelijk is echter dat makelaars en onroerendgoedbezitters knokploegen inzetten om hun panden te ontruimen.

De politie heeft de rellen rond krakersdemonstraties inmiddels bestempeld als prioriteit. Volgens een politiewoordvoerder zijn er gemiddeld drie betogingen per week. Vooral het oude centrum, de Gothische wijk en La Raval staan bekend om de terugkerende onrust, soms in de vorm van nachtelijke veldslagen.

Het was ook in dit deel van de stad waar volgens de politie de nu uitgeleverde T. zich ophield, de verdachte van de moord op Louis Sévèke. Volgens een officiële verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken zou de verdachte zich daarbij vooral ophouden in internetcafés die door veel krakers worden bezocht. T. overnachtte volgens de politie niet in kraakpanden, maar in een bestelauto.

    • Steven Adolf