Gekloonde wolf duikt op in Korea

Dezelfde Zuid-Koreaanse wetenschappers die in de zomer van 2005 bekend maakten de eerste hond te hebben gekloond, blijken in oktober van dat jaar ook als eersten wolven te hebben gekloond. Dit wordt gemeld in in het maartnummer van het vakblad Cloning and Stem Cells.

Het team onder leiding van de Koreaanse dierenarts Woo Suk Hwang haalde in augustus 2005 de wereldpers met de geboorte van de gezonde kloonhond Snuppy. Even later bleek dat Hwang nauw betrokken was bij fraude met onderzoek naar gekloonde menselijke stamcellen. In het volgende tumult raakten de kloonwolfjes ondergesneeuwd.

De wolven-teefjes zijn gekloond uit bindweefselcellen uit het oor van een volwassen grijze wolf (Canis lupus) uit de dierentuin van Seoul. De onderzoekers lieten volwassen wolvencellen fuseren met eicellen van honden, zodat hybride embryo’s ontstonden. Deze werden vervolgens geplaatst in de baarmoeder van een hond. Uit 251 teruggeplaatste embryo’s werden twee wolfjes geboren: Snuwolf en Snuwolffy. Ze lijken beide meer op een wolf dan op een hond.

Volgens de Koreanen kan klonen populaties van bedreigde hondachtigen zoals de wolf en de Australische dingo weer op peil brengen. Hetzelfde is eerder bedacht voor de gaur (een bedreigd wild rund) en de moeflon. Maar het is de vraag of natuurbeschermers klonen zullen accepteren.

Lees de publicatie over Snuwolf en Snuwolffy via nrc.nl/wetenschap