Galerieselectie

Kaleb de GrootDe afgelopen zeven jaar woonde Kaleb de Groot in IJmuiden in een 127 jaar oud, markant wit huis aan zee. Hij was een van de kunstenaars die er het kunstenaarsinitiatief Motel Nooitgedacht begon. Nu het pand gesloopt gaat worden, organiseert De Groot een afscheid in drie delen, getiteld Goedendag/ One Hot Blue ball. Het drieluik bestaat uit een tentoonstelling in galerie De Praktijk, een performance in de haven van IJmuiden en een permanente herinnering in de vorm van een tatoeage op de arm van de kunstenaar zelf.

Kaleb de Groot: Goedendag/ One Hot Blue Ball. T/m 1 april in galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Performance IJmuiden-Haven op 31 maart 16-20u. Inl: kalebdegroot.nl

Rod BuggRod Bugg maakt assemblages van keramiek die als puzzelstukjes in elkaar vallen en samen abstracte composities vormen. De kleuren zijn ingetogen en donker, alsof ze door brand zijn aangetast. De motieven ontleent Bugg aan alledaagse vormen zoals straatstenen of architecturale elementen. Doordat hij verschillende soorten klei met elkaar mengt, ontstaat er in de beelden een verrassend marmerachtig effect.

Keramiek en tekeningen van Rod Bugg. 31 maart t/m 6 mei in Galerie De Witte Voet, Kerkstraat 135, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u.

Jean-Marc SpaansOp de foto’s van Jean-Marc Spaans draait het om licht en beweging. De kunstenaars verplaatst voor de camera lichtbronnen, die hij met behulp van een lange sluitertijd vastlegt. Zo ontstaan lange banen van licht, maar ook oplichtende abstracte vormen. Soms is, vaak onscherp, de kunstenaar zelf te zien die zijn lichtchoreografie uitvoert. Bij Galerie Nouvelles Images toont hij zijn nieuwe werken. Gelijktijdig verschijnt Spaans’ monografie Traces of Light.

Foto’s van Jean-Marc Spaans. 31 maart t/m 2 mei in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag. Di t/m za 11-17u.

Karin TrenkeMet allerhande materialen als hout, gips, touw, plakband, aluminium, spaanplaat, papier en verf maakt Karin Trenkel reliëfs en collages van landschappen. Het zijn gestileerde voorstellingen van Amerikaanse vergezichten met wolkenkrabbers, motels en snelwegen, maar ook romantische beelden van groene Duitse valleien en bossen. Wat de kunstwerken bindt is de thematiek van het kunstmatige: in ieder landschap is wel een parkeerplaats of een vangrail te vinden die de natuur verstoort. Trenkel benadrukt die kunstmatigheid door haar materiaalgebruik: dat is allemaal afkomstig uit de goedkoopste bouwmarkt.

Reliëfs en collages van Karin Trenkel. 31 maart t/m 29 april in Galerie Poonberg, Taxusstraat 20, Rotterdam. Do t/m zo 11-17u.

Alex ten NapelFotograaf Alex ten Napel transformeerde een zwembad met behulp van lampen en een witte achtergrond tot fotostudio. Daar portretteerde hij kinderen. Die waren waren vrij om te doen en te laten wat ze wilden – Ten Napel had slechts één opdracht: denk aan iets prettigs maar glimlach niet. De portretten tonen kinderen die lijken op te rijzen uit het water, met een starende blik, glimmende lichamen en plakkende haren. Ze hebben iets onwerkelijks, alsof ze dankzij digitale manipulatie tot stand zijn gekomen.

Foto’s van Alex ten Napel. 1 april t/m 5 mei in Galerie Ton Peek, Oude Gracht 295, Utrecht. Vr en za 12-17u.

En verderFotowerken van Juul Hondius t/m 21 april in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; schilderijen van Rik Meijers t/m 28 april in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; beelden van Gianni Caravaggio t/m 21 april in Galerie Paul Andriesse, Withoedenveem 8, Amsterdam; schilderijen van Jens Wolf t/m 14 april in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; foto’s van Dorothée Meyer t/m 14 april in Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam; foto’s van Daya Cahen t/m 21 april in galerie Outline, Oetewalerstraat 73, Amsterdam; tekeningen van Marijn Akkermans t/m 7 april in Galerie Gabriel Rolt, Elandsgracht 34, Amsterdam; schilderijen en beelden van Manu Baeyens en een installatie van Erik Sep t/m 8 april in Galerie Berendsen, Hoogstraat 32, Rotterdam.