Frankrijk

Humor Toen de succesvolle fiscalist Xavier Demaison op 11 September 2001 de Twin Towers zag instorten, realiseerde hij zich plotseling „dat hij bezig was zijn leven te verliezen met het te verdienen”. Hij gaat terug naar Frankrijk om zijn droom, het toneelspelen, te verwezenlijken.

Na een moeizaam begin is zijn one-man show Demaison s’envole nu een groot succes geworden. Demaison vertolkt met virtuositeit en humor de meest verschillende karakters: van een norse bokscoach tot een ex-danseres van het Bolsjoiballet.

T/m 7 april in het Théâtre Gaîté-Montparnasse, 26 rue de la Gaîté, Parijs, 0033-143206056.

Nouveaux réalistes Globaal is het werk van de nouveaux réalistes, die alledaagse materialen en producten uit de moderne samenleving gebruikten, te zien als een Franse pendant van de pop art. Ze bevrijdden het artistieke Franse toneel van complexen, introduceerden de happening in Frankrijk en maakten de weg vrij voor hedendaagse kunstenaars.

Alle provocerende, non-conformistische kunstenaars van het decennium 1958-1968, onder wie Niki de Saint Phalle, Tinguely, César, Arman, Raymond Hains, Daniel Spoerri en Christo, zijn vertegenwoordigd op de mooie, kleurrijke en speelse expositie in het Grand Palais. “Het werd tijd” moppert Villeglé (1926). “Onze werken hangen in de grootste musea ter wereld , maar Frankrijk deed er lang over om ons met een grote overzichtstentoonstelling in het Grand Palais te eren”.

Nouveaux réalistes t/m 2 jul in het Grand Palais, Parijs, dag beh di 10-20u, wo 10-22u, www.rmn.fr

En verder in Parijs Pavillon des arts et du design t/m 1 apr in de Jardin des Tuileries, www.pavillonartfair.com; Louise, roman musical van Gustave Charpentier t/m 19 apr in de Opéra Bastille, www.operadeparis.fr