FILM

FILM The Curse of the Golden FlowerIn hun schoonheid zijn de films van de Chinees Zhang Yimou moeilijk te overtreffen. Hij heeft, sinds zijn doorbraak met Het rode korenveld de ene na de andere visueel verbluffende film afgeleverd en met The Curse of the Golden Flower is het weer zover. We schrijven de tiende eeuw van onze jaartelling als het keizerlijk paleis van China zich opmaakt voor het jaarlijkse chrysantenfeest. Op de dag van het feest zijn hemel en aarde en mens het meest in harmonie en dat wordt spectaculair gevierd. Maar van harmonie is geen sprake. Het paleis en meer in het bijzonder het keizerlijk gezin, worden verscheurd door intriges. Waarom probeert de keizer (Chow Yun-Fat) zijn tweede vrouw (Gong Li) te vergiftigen met Perzische zwarte schimmel? Waarom heeft zij een verhouding met haar stiefzoon? Aan wie zijn de zonen uiteindelijk loyaal? The Curse of the Golden Flower is Shakespeare in Peking en Chinese opera tegelijk. Het paleis is een nest van veelkleurige gangen met bonte zuilen en bamboegordijntjes. Er zijn geen tientallen, maar honderden hovelingen en geen honderden maar duizenden soldaten. Groot, groter, grootst. The Curse of the Golden Flower (Man cheng jin dai huang jin jia). Regie: Zhang Yimou. Met: Gong Li, Chow Yun-Fat, Chou Jay, Liu Ye, Li Man. In: 12 bioscopen. The Curse of the Golden Flower scene uit de film Man cheng jin dai huang jin jia (2006) Alternatieve titel: Curse of the Golden Flower FOTO: RCV RCV

The Curse of the Golden FlowerIn hun schoonheid zijn de films van de Chinees Zhang Yimou moeilijk te overtreffen. Hij heeft, sinds zijn doorbraak met Het rode korenveld de ene na de andere visueel verbluffende film afgeleverd en met The Curse of the Golden Flower is het weer zover. We schrijven de tiende eeuw van onze jaartelling als het keizerlijk paleis van China zich opmaakt voor het jaarlijkse chrysantenfeest. Op de dag van het feest zijn hemel en aarde en mens het meest in harmonie en dat wordt spectaculair gevierd. Maar van harmonie is geen sprake. Het paleis en meer in het bijzonder het keizerlijk gezin, worden verscheurd door intriges. Waarom probeert de keizer (Chow Yun-Fat) zijn tweede vrouw (Gong Li) te vergiftigen met Perzische zwarte schimmel? Waarom heeft zij een verhouding met haar stiefzoon? Aan wie zijn de zonen uiteindelijk loyaal? The Curse of the Golden Flower is Shakespeare in Peking en Chinese opera tegelijk. Het paleis is een nest van veelkleurige gangen met bonte zuilen en bamboegordijntjes. Er zijn geen tientallen, maar honderden hovelingen en geen honderden maar duizenden soldaten. Groot, groter, grootst.

The Curse of the Golden Flower (Man cheng jin dai huang jin jia). Regie: Zhang Yimou. Met: Gong Li, Chow Yun-Fat, Chou Jay, Liu Ye, Li Man. In: 12 bioscopen.