Fidel uit in artikel kritiek op ethanol

De Cubaanse leider Fidel Castro heeft vandaag in een artikel in het communistische partijorgaan Granma kritiek geleverd op ethanol als biobrandstof. Onder de kop ‘Meer dan 3 miljard mensen veroordeeld tot een vroegtijdige dood door honger en dorst’ geeft hij een kritische beschouwing op de productie van ethanol uit voedingsgewassen als maïs, granen en suikerriet. Het stuk is gedateerd op 28 maart en met de hand ondertekend.

Castro laat met zijn schrijven opnieuw van zich horen, nadat hij sinds afgelopen zomer uit de openbaarheid is verdwenen. Na een onverwachts ziekbed droeg hij toen de macht over aan zijn jongere broer Raúl. Eerder werden foto’s en videobeelden van Castro vrijgegeven en verzorgde hij een optreden in de radioshow van zijn belangrijke bondgenoot de Venezolaanse president Hugo Chávez.

Deze maand sloten de presidenten Lula van Brazilië en Bush van de VS een verdrag om de productie van bio-ethanol samen op te voeren. Ethanol wordt in beide landen steeds populairder als alternatief voor fossiele brandstoffen. Het zou schoner zijn en bovendien de afhankelijkheid van olie uit politiek instabiele regio’s verkleinen. Het verbond tussen Bush en Lula werd ook gezien als een poging tegenwicht te bieden tegen de regionale invloed van president Chávez van het olierijke Venezuela.

Het cijfer van 3 miljard doden is volgens Castro „niet overdreven, maar eerder voorzichtig”. Hij baseert het onder meer op een cijfer van de Wereldwaterraad (WWC) waaruit blijkt dat in 2015 een watertekort dreigt voor 3,5 miljard mensen. Ook verwijst hij naar statistieken van de VN-landbouworganisatie FAO. Volgens Castro blijkt uit oogstcijfers dat ethanol uit voedingsgewassen nooit een serieus alternatief zal kunnen worden zonder een groot deel van de wereldbevolking honger te laten lijden.

Juist twee weken geleden zei het hoofd van het suikerrietinstituut ICIDCA dat Cuba plannen heeft ethanol te produceren. Het land zou daarbij technologische steun krijgen van Brazilië. Maar Castro verwerpt het idee dat Cuba – dat vooral in de 20ste eeuw een belangrijke producent van suiker en rum was – suikerriet nu zou moeten aanwenden voor ethanol. „Dat zou neerkomen op niet meer dan een droom of wartaal van degene die deze illusie koesteren”. „We kunnen het [suikerriet] beter als voedsel voor het volk bewaren en het milieu beschermen.”

Castro pleit voor het terugdringen van het energiegebruik, bijvoorbeeld door het vervangen van gloeilampen door spaarlampen.

Artikel (in het Spaans) via: www. granma.cubaweb.cu