En verder

FilosofieVan 30 maart t/m 22 april worden ihkv de Maand van de Filosofie meer dan 100 lezingen, debatten en performances georganiseerd rond het thema ‘Het Redelijke Beest’. Het hoogtepunt is de Nacht van de Filosofie, op 31 mrt (20u-02u). Belangrijke sprekers zijn dit jaar o.a. evolutiefilosoof Michael Ruse, Désanne van Brederode, Bas Haring, Midas Dekkers en Hans Achterhuis.

Felix Meritis, Amsterdam. Res/inl: www.felix.meritis.nl

Weidevogels Zondag 1 april is er een weidevogelexcursie in de Hekslootpolder. Deze polder gelegen tussen Haarlem-Noord en Spaarndam is bekend om zijn talrijk voorkomende kieviten, grutto’s, tureluurs en watersnippen.

Vertrek om 8u bij de infopaneel hoek Spaarndamseweg/Vondelweg, Haarlem. Duur 2,5u. Kijker meenemen. Aanmelden vooraf is niet noodzakelijk. Inl 023-5393507 of op www.ivnzk.nl.

StinsenplantenIn de oudste heemtuin van Nederland, Thijsse’s Hof in Bloemendaal is 1 april een stinsenplantenwandeling. Ook is er een dialezing.

Wandelingen zo 1 april van 13-16u. Om de 10 à 15 minuten vertrekt een gids. Ingang Thijsse’s Hof, Mollaan, Bloemendaal. Aanmelden vooraf is niet nodig. Deelname en toegang gratis. Inl 023-5254140 of www.ivnzk.nl.

OmroepgebouwenMuseum Hilversum organiseert 1 april (12u) een rondleiding langs oude en nieuwe omroepgebouwen. Op deze wandeltocht wordt ook een kijkje genomen in de studio’s van de voormalige VARA-studio, die tegenwoordig dienst doet als Muziekcentrum voor de Omroep.

Beginpunt 1 april 12u: Museum Hilversum, Kerkbrink in Hilversum. Prijs: 7,50 euro p.p. Res: 035-6292826 & museumhilversum@hilversum.nl

ChopinfestivalIhkv het Chopinfestival is in het Rijksmuseum Twente van 4 t/m 9 april een expositie te zien van acht vleugels uit de tijd van Chopin. Op 3 april (20u) zal pianoforterestaurator Edwin Beunk aan de hand van drie instrumenten uit de expositie de technische ontwikkelingen van de pianoforte toelichten en iets vertellen over de restauratie van deze instrumenten.

Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129-131, Enschede. Inl/res: 053-4858500 & www.podiumtwente.nl

James NachtweyIn het Joods Historisch Museum wordt 5 april (19u) de film War Photographer vertoond, over de Amerikaanse oorlogsfotograaf James Nachtwey, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste oorlogsfotografen van deze tijd.

JHM 5 april 19u , Nwe Amstelstraat 1, Amsterdam. Inl/res 020-5310310 & www.jhm.nl