Duitsland

Joods museum in München Het gebouw oogt als een scheve kubus. Streng en gesloten van boven, maar aan de onderkant, op de begane grond, is alles licht en doorzichtig. Architect Wandel Hoefer Lorch ontwierp de kubus – die vanaf deze week joods museum heet. De buren zijn het joodse gemeentecentrum en de synagoge. En dat in het ooit bij Hitler zo geliefde München. Voorzichtig komt het joodse leven er weer op gang. Maar het museum richt zich ook op buitenstaanders. Boven de boekhandel en het bezoekerscentrum zijn drie tentoonstellingsetages, met exposities over joodse feesten en een tijdelijke over de verzameling judaïca van de Prings

heims, de schoonfamilie van Thomas Mann.

Jüdisches Museum, St.-Jakobs-Platz 16, München. Di-zo 10-18u. Info: 0049-8923396096 en www.juedisches-museum.muenchen.de.

Odilon Redon Langzaam opent zij haar lippen. Nee, het is geen vrouwenmond die Odilon Redon in 1912 schilderde. Het is een roze schelp. De Franse symbolist hield van erotische tekens. In het begin, beïnvloed door de romantiek en het naturalisme, ontwikkelt Redon een zwart-witte beeldenwereld, helemaal op de innerlijke ervaring gericht. Later omarmt hij de kleur. Zijn belangstelling voor religie, psychologie en letterkunde bepalen zijn microkosmos, die nog steeds suggestief is.

T/m 29 april de Schirn Kunsthalle, Römerberg, Frankfurt/M. Di, vr, zo 10-19u, wo/do 10-22u. 0049-69299882-0 en www.schirn-kunsthalle.de.

En verderVideonale, festival voor videokunst, t/m 15 april, Kunstmuseum, Bonn: www.videonale.org; Thüringer Bachwochen, met o.a. de Markuspassion van 30 maart t/m 22 april in Erfurt en Eisenach: www.thueringer-bachwochen.de; schilderijen van Sigmar Polke t/m 13 mei in Frieder Burda, Baden-Baden: www.museum-frieder-burda.de.