Dubbelganger van de zon ontdekt

Rotterdam. Amerikaanse astronomen hebben een ster gevonden die als twee druppels water op de zon lijkt, melden zij binnenkort in de Astronomical Journal. Het gaat om 18 Scorpii, een ster in het sterrenbeeld Schorpioen die op een afstand van 45 lichtjaar staat. Eerder was al vastgesteld dat deze ster vrijwel dezelfde temperatuur, lichtsterkte, samenstelling en massa heeft als de zon en net zo snel om zijn as draait. Nu hebben de astronoom Jeffrey Hall en zijn collega`s bovendien vastgesteld dat de magnetische activiteit op deze ster in de loop van zeven jaar varieert en dat gelijktijdig hiermee de helderheid 0,1 procent fluctueert: net zoals dat bij de zon in gemiddeld elf jaar gebeurt. De vraag is nu of deze dubbelganger van de zon ook planeten heeft en zo ja, of daar een `tweede aarde` tussen zit. Daar kan de Terrestrial Planet Finder van de NASA misschien een antwoord op geven, maar die satelliet wordt pas in 2014 gelanceerd.