Bush belt met Poetin over raketschild Europa

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren met zijn Russische ambtgenoot Poetin gebeld om tekst en uitleg te geven over de plannen voor een Amerikaans raketschild in Europa. Poetin heeft nog eens zijn bezorgdheid over het project overgebracht aan Bush, aldus het Kremlin.

Het telefoontje volgt op het besluit van de Tsjechische regering om met de VS te onderhandelen over het raketschild. De Tsjechische premier Mirek Topolánek zei gisteren te hopen dat het schild onderdeel wordt van de NAVO-infrastructuur. Hij kwam daarmee deels tegemoet aan zijn coalitiegenoten De Groenen, die weinig enthousiast zijn over de plannen.

Het raketschild zal bestaan uit bases met onderscheppingraketten in Polen en een radarstation in Tsjechië. Dat een dergelijke raketafweer ook effectief kan zijn, is nog niet bewezen.

Volgens een peiling is 61 procent van de Tsjechen tegen en wijzen de bewoners van het dorp waar de radar komt het project massaal af. Russische generaals hebben gezegd dat Polen en Tsjechië zich met de bouw van de installaties tot doelwit kunnen maken.

Bush en Poetin herhaalden gisteren slechts hun argumenten. En de Amerikaanse generaal Obering, hoofd van het raketschild, nodigde de Russen uit om te praten over uitwisseling van technologie en gegevens. Eric Edelman, een Amerikaanse onderminister van Defensie, erkent dat Washington tot dusver onvoldoende communiceerde met Rusland. Hij noemde het argument dat het raketschild de nucleaire balans verstoort „ietwat misplaatst”.

Moskou stelt het voor alsof de VS Rusland omsingelen met raketbases in Polen, Tsjechië en Alaska, Washington werpt tegen dat die bases op de baan van potentiële Iraanse of Noord-Koreaanse ballistische raketten liggen. Russische raketten gericht op de VS vliegen daarentegen over de Noordpool.

Russische generaals waarschuwen vandaag in Kremlin-krant Izvestija dat de nieuwe bases een bouwsteen kunnen zijn van een tegen Rusland gericht raketschild. Russische militairen beseffen dat hun strategische kernmacht aan betekenis inboet nu oude raketten niet tijdig worden vervangen.

Anderhalve maand geleden opende Rusland een brede politieke aanval op het raketschild. Sergej Ivanov, toen minister van Defensie, nu vice-premier, beloofde extra geld en versnelde plaatsing van intercontinentale raketten. Vlak daarna stak Poetin een harde anti-Amerikaanse speech af in München. Generaals dreigden ook gisteren weer met een nieuwe generatie wonderraketten en een ‘asymmetrisch antwoord’, zoals plaatsing van in 1987 bij verdrag verboden kernraketten voor de korte- en middellange afstand.