Bunker uit WO I ontdekt in slagveld

rotterdam, 29 maart. Bij het West-Vlaamse Zonnebeke is een ondergronds brigadehoofdkwartier uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt. Dat meldt een groep Belgische amateurarcheologen. Het is minstens drie voetbalvelden groot en huisvestte naar schatting driehonderd soldaten. Het hoofdkwartier, Vampire Dugout, genoemd naar de mannen die `s nachts de troepen in de loopgraven bevoorraadden, is in 1917 gebouwd. Een week nadat het hoofdkwartier gereed kwam, werd het bij een tegenaanval alweer door de Duitsers ingenomen. Die zouden het tunnelstelsel hebben uitgebreid. Met oude stafkaarten, geofysisch onderzoek én naar eigen zeggen wichelroedelopen konden de onderzoekers de dug-out twaalf meter onder de grond lokaliseren. Het hoofdkwartier met zijn ondergrondse tunnelstelsel bleek veel groter dan gedacht. De onderzoekers proberen nu een ingang te vinden om in de tunnels te kunnen komen. Die moeten dan wel eerst worden leeggepompt.