Brussel eist einde aan teruggooien van bijvangsten

Rotterdam, 29 maart. - Het teruggooien van vis die ondermaats of onverkoopbaar is, moet verboden worden. Na overleg met de lidstaten komt de Europese Commissie volgend jaar met voorstellen hiertoe, zo maakte het dagelijks EU-bestuur gisteren bekend. De Commissie verwijst naar een studie waaruit blijkt dat in de Noordzee jaarlijks 500.000 tot 880.000 ton vis wordt teruggegooid. De meeste vissen zouden dit niet overleven. Brussel verwacht dat vissers meer zullen doen tegen bijvangst als ze verplicht worden de onbruikbare vis aan boord te houden. ”Teruggooi heeft ecologisch, economisch en ethisch geen zin”, aldus eurocommissaris Joe Borg (Visserij). Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat weten de Commissieplannen te steunen. ”Bijvangsten zijn verschrikkelijk voor de visstand”, zegt een woordvoerder. Het ministerie betwijfelt echter of een verbod op teruggooi te handhaven is. ”Dat is echt een heel lastig punt.” De Nederlandse Vissersbond wil niet reageren.