Blair zoekt hulp VN voor marinemensen

Beelden van de gevangengenomen Britse marinemensen werden gisteren uitgezonden op de Iraanse televisie. Rechts Faye Turney, de enige vrouw onder de vijftien Britten. Foto AP Faye Turney, 26, right, the only woman amongst the British navy personnel seized by Iran, an unidentified sailor, centre, and an unidentified marine, eat a meal, in this image made from television, in footage broadcast by Al-Alam, an Arabic-language, Iranian state-run television station, in Tehran, Wednesday March 28, 2007.(AP Photo/APTN, courtesy of Al-Alam) ** IRAN OUT: TV OUT ** Associated Press

Groot-Brittannië roept de hulp van de Verenigde Naties in bij pogingen om de vijftien Britse marinemensen vrij te krijgen die vorige week door Iran zijn opgepakt in de Golf.

Een Britse ontwerptekst, waarin Iran wordt opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating van de marinemensen, zou vandaag worden besproken bij de VN in New York. Londen heeft inmiddels alle betrekkingen met Teheran bevroren.

Groot-Brittannië reageerde vanochtend afwijzend op de voorwaarde die Iran stelt voor vrijlating van de vijftien Britten. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mounachehr Mottaki, liet gisteren weten dat de kwestie alleen kon worden opgelost als de Britse regering zou toegeven dat de militairen zich in Irans territoriale wateren bevonden op het moment van hun aanhouding.

Het Britse ministerie van Defensie had gistermorgen op een persconferentie juist bekendgemaakt dat de marinemensen zich volgens zijn gegevens op dat ogenblik 1,7 mijl binnen de Iraakse territoriale wateren bevonden.

Met woede is er in Groot-Brittannië voorts gereageerd op een video van de gevangenen, die gisteren door de Iraanse autoriteiten werd vrijgegeven. Daarin zijn de veertien mannen en een vrouw te zien, terwijl ze zitten te eten. De vrouw, Faye Turney (26), voorzien van een zwarte doek om haar hoofd en een sigaret rokend, geeft daar, zichtbaar nerveus, toe dat zij en haar collega’s zich in Iraanse wateren hadden begeven. De Iraanse autoriteiten gaven bovendien een brief aan haar familie vrij, waarin zij een soortgelijke ‘bekentenis’ aflegde.

Britse regeringsfunctionarissen verklaarden dat de ‘bekentenissen’ volgens hen onder dwang tot stand zijn gekomen. „Ik ben heel bezorgd over deze beelden”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Beckett. Volgens haar waren de marinemensen geheel in overeenstemming met het internationale recht bezig geweest met een routine-inspectie van een Indiase vrachtboot, toen ze werden aangehouden door de Iraanse marine.

De affaire komt op een gespannen moment in de betrekkingen tussen Iran en tal van westerse staten, omdat de regering in Teheran ervan wordt verdacht te streven naar eigen kernwapens.

televisiestrijd: pagina 5

garton ash: pagina 7