Berooide Drogba’s in de dop bedrogen

Meer dan dertig jonge voetballers uit Ivoorkust zijn deze week berooid en bedrogen teruggekomen in de havenstad Abidjan. Drie maanden lang zaten ze opgesloten in een huis in het noordelijke buurland Mali. Tot ze ontdekt werden door de politie en op een bus terug naar huis werden gezet. Twee Ivorianen zijn aangehouden op verdenking van oplichting en mensensmokkel.

De voetballertjes, allemaal tussen de 14 en 18 jaar oud, waren in december naar de Malinese stad Sikasso gereisd met een trainer van hun plaatselijke voetbalclub. De manager van de club had gezegd dat hij de jongens zou plaatsen bij clubs in Noorwegen en Oekraïne, waar hun een schitterende carrière wachtte. Maar eerst moest in Sikasso nog een paspoort en een visum geregeld worden. In plaats daarvan werden de voetballertjes aan hun lot overgelaten in een leegstaande villa. Na drie maanden wisten enkele jongens te ontsnappen en de politie in te lichten. Twee hulporganisaties, UNICEF en de IOM, hebben zich uiteindelijk over de kinderen ontfermd. Volgens een andere versie van het verhaal weigerden de jongens uit Mali te vertrekken zonder hun trainer, die door de politie zou zijn opgepakt.

Zeker is dat de zwendel de manager van de club – en vermoedelijk zijn Malinese handlanger – zo’n 15.000 euro heeft opgeleverd. De ouders betaalden grif 450 euro om hun kind naar Europa te sturen. Een teleurgestelde vader zegt dat hij zich nergens voor schaamt. „Als iemand je vertelt dat je kind met zijn talent veel geld kan verdienen in het buitenland, dan ben je toch blij en trots?”

In het nu lege nepopleidingscentrum aan de rand van de stad wacht een van de achtergebleven trainers al twee jaar op zijn salaris. „Het enig wat we doen is talenten opleiden en ze aan Europese clubs verkopen”, zegt hij.

Het succes van Chelsea-spits Didier Drogba, deze maand gekozen tot beste voetballer van Afrika 2006, houdt de droom levend. Iedereen wil een tweede Drogba worden. Bij de Ivoriaanse voetbalfederatie FIF staan officieel 262 voetbalscholen geregistreerd, maar volgens technisch directeur Yéo Martial zitten daar maar drie of vier opleidingscentra tussen die die naam ook echt verdienen.

    • Pauline Bax