Belgische politie schiet in Limburg

Twee Belgische politieagenten hebben afgelopen nacht in het Limburgse Gronsveld waarschuwingsschoten gelost tijdens de achtervolging van twee koperdieven. Het Openbaar Ministerie en het politiekorps Limburg-Zuid stellen een onderzoek in naar „de toedracht en de legitimiteit van de schoten”.

Het is voor zover bekend het eerste schietincident in Nederland waarbij Belgische agenten zijn betrokken sinds twee jaar geleden het Benelux-verdrag voor politiesamenwerking van kracht werd. Sinds 1 januari 2005 mogen Nederlandse, Luxemburgse en Belgische agenten bij grensoverschrijdende criminaliteit opereren op elkaars grondgebied zonder eerst toestemming te vragen.

Volgens een woordvoerster van het politiekorps Limburg-Zuid zetten de Belgische agenten op Belgisch grondgebied de achtervolging in op de koperdieven. De verdachten vluchtten naar Nederland. In Gronsveld stapten de dieven uit hun auto, waarna de agenten de schoten losten. De koperdieven wisten te ontkomen.

De Belgische agenten hebben op het politiebureau van Maastricht een verklaring opgesteld, waarna ze terugkeerden naar België. Het Openbaar Ministerie kon vanochtend niet veel over het onderzoek zeggen. Volgens de woordvoerster van de Limburgse politie gaat het om een standaardonderzoek.

Politiekorpsen in de grensregio Maas-Rijn werken steeds nauwer samen. Ze patrouilleren sinds kort ook op elkaars grondgebied bij grote evenementen. Het Verdrag van Prüm, dat twee jaar geleden is ondertekend door zeven landen, waaronder Nederland, versterkt de politiesamenwerking in de EU verder, bijvoorbeeld met gezamenlijke patrouilles en interventies over de grenzen. De aangesloten landen krijgen ook automatisch toegang tot elkaars nationale databanken met DNA-analyses, vingerafdrukken en kentekenregisters. Nederland zal dit verdrag waarschijnlijk dit voorjaar ratificeren. Begin dit jaar stelde EU-voorzitter Duitsland voor om ‘Prüm’ te integreren in de Europese wetgeving.

op patrouille: pagina 6