Bange bavianen lokken met speelvoer

De 120 mantelbavianen van Dierenpark Emmen zijn in paniek. De apen zitten sinds maandagmiddag op een rots en weigeren hun plek te verlaten. De verzorgers staan voor een raadsel, zegt bioloog en woordvoerder Marian Veenendaal.

Massahysterie op de apenrots, hoe ziet dat eruit?

„Als één en al paniek. De apen zitten op een kluitje, gedragen zich superonrustig en slaken voortdurend alarmkreten, harde blaffen. Ze zijn al twee dagen niet meer het nachtverblijf in geweest, en dus hebben ze ook niet gegeten. Af en toe gaat een mannetje naar de punt van de rots om naar de Afrikasavanne te kijken.”

En wat is daar voor vreselijks te zien?

„Vredig grazende impala’s en giraffen. Nee, dat kan de oorzaak van de paniek niet zijn. Mogelijk heeft een van de mannetjes een angstige ervaring opgedaan. Zich aan een stroomdraad gestoten, of zoiets. In 1994 en 1997 is dit eerder gebeurd. Toen zaten de apen in de bomen, en was ook niet duidelijk wat er loos was.”

Wat heeft u gedaan om ze van de rots te lokken?

„Bavianen zijn lekkerbekken. We hebben ze meloentjes, appels en uien aangeboden. En speelvoer, papieren zakken met hooi waarin druiven zijn verstopt. Maar de bavianen reageren niet. Als deze situatie een week gaat duren, moeten we ons achter de oren gaan krabben.”

Is dit geen publiciteitsstunt?

„Denkt u dat we bavianen dit soort gedrag kunnen leren? Het trekt overigens wel publiek. En we krijgen veel tips. Bijvoorbeeld van gedragstherapeuten die het probleem wel even zullen oplossen. Ook zijn er mensen die beweren dat de apen protesteren tegen de voorgenomen verhuizing van het dierenpark.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens