Architectonische hoogstandjes in Kazachstan

Architectonische hoogstandjes in Kazachstan Astana. De fictieve Kazachstaanse journalist Borat Sagdiyev, beter bekend als ‘Borat’, kennen we allemaal. De Britse acteur Sacha Baron Cohen zette het Centraal-Aziatische land in zijn film Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan neer als achtergebleven en de bevolking als achterlijk. De werkelijkheid is anders. De hoofdstad Astana wordt volgebouwd met architectonische hoogstandjes. Het staatshoofd Noersoeltan Nazarbajev bemoeit zich persoonlijk met de bouw van de stad. Hoofdarchitect van Astana, Sarsembek Jounoussov: „De stad is een kind van de president. Niemand bemoeit zich meer met de ontwikkeling van de stad dan hij. Eigenlijk is hijzelf de hoofdarchitect”. Nazarbajev is een absoluut heerser die geen ruimte biedt aan oppositiepartijen. Zonder Rusland tegen de haren in te strijken vaart hij een politieke koers richting het Westen. De olievelden heeft hij daarom geopend voor westerse oliemaatschappijen. De laatste jaren groeit Kazachstan sterk, nu de internationale olieprijzen hoog zijn. Kort na het uiteenvallen van de voormalige Sovjet-Unie verklaarde Kazachstan zich in 1991 onafhankelijk. In 1997 werd de stad Astana tot hoofdstad verklaard. Daarvóór was dat het zuidelijker gelegen Alma Ata (nu Almaty). In een decennium is de bevolking van de hoofdstad gegroeid van 280.000 naar 570.000. Antione Lambroschini/AFP TO GO WITH AFP STORY BY ANTOINE LAMBROSCHINI "Kazakhstan-architecture-politique" Picture taken 14 march 2007 shows newly-erected buildings of Kazakhstan's capital of Astana. AFP PHOTO / ANTOINE LAMBROSCHINI / TO GO WITH AFP STORY BY ANTOINE LAMBROSCHINI AFP

De fictieve Kazachstaanse journalist Borat Sagdiyev, beter bekend als ‘Borat’, kennen we allemaal. De Britse acteur Sacha Baron Cohen zette het Centraal-Aziatische land in zijn film Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan neer als achtergebleven en de bevolking als achterlijk. De werkelijkheid is anders.

De hoofdstad Astana wordt volgebouwd met architectonische hoogstandjes. Het staatshoofd Noersoeltan Nazarbajev bemoeit zich persoonlijk met de bouw van de stad. Hoofdarchitect van Astana, Sarsembek Jounoussov: „De stad is een kind van de president. Niemand bemoeit zich meer met de ontwikkeling van de stad dan hij. Eigenlijk is hijzelf de hoofdarchitect”.

Nazarbajev is een absoluut heerser die geen ruimte biedt aan oppositiepartijen. Zonder Rusland tegen de haren in te strijken vaart hij een politieke koers richting het Westen. De olievelden heeft hij daarom geopend voor westerse oliemaatschappijen. De laatste jaren groeit Kazachstan sterk, nu de internationale olieprijzen hoog zijn.

Kort na het uiteenvallen van de voormalige Sovjet-Unie verklaarde Kazachstan zich in 1991 onafhankelijk. In 1997 werd de stad Astana tot hoofdstad verklaard. Daarvóór was dat het zuidelijker gelegen Alma Ata (nu Almaty). In een decennium is de bevolking van de hoofdstad gegroeid van 280.000 naar 570.000.