Abdullah uit felle kritiek op Amerika

De Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak is „illegaal”. Dat heeft de Saoedische koning Abdullah gisteren gezegd. Hij uitte zijn ongebruikelijk scherpe kritiek op bondgenoot Amerika in zijn openingsspeech op de Arabische top in de Saoedische hoofdstad Riad.

„In ons geliefde Irak vloeit bloed tussen broeders, in de schaduw van een illegale buitenlandse bezetting en weerzinwekkend sektarisme dat dreigt te ontaarden in een burgeroorlog”, zei Abdullah, wiens land stilzwijgend hulp bood aan de door de Amerikanen geleide invasie van Irak in 2003.

Abdullah schetste een somber beeld van bloedvergieten in het Midden-Oosten. Daarbij stak hij ook de hand in eigen boezem. De Saoedische koning hekelde de Arabische leiders voor hun onderlinge ruzies en zei dat deze verdeeldheid heeft bijgedragen aan de crises in de regio. „De echte schuld ligt bij ons, de leiders van de Arabische natie. Onze constante onenigheid en afwijzing van eenheid hebben ervoor gezorgd dat de Arabische natie haar vertrouwen heeft verloren in onze eerlijkheid en geen hoop meer heeft.”

Het grootste deel van Abdullah’s toespraak was gewijd aan het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De Arabische top in Riad is gericht op de herbevestiging van het Arabische vredesplan uit 2002, dat Israël vrede aanbiedt met alle Arabische landen in ruil voor onder meer Israëlische terugtrekking uit het gebied dat het heeft buitgemaakt in de Zesdaagse Oorlog van 1967. De Verenigde Staten en Europa hopen dat dit plan zal leiden tot hervatting van het vredesproces in het Midden-Oosten. Abdullah riep de Arabische leiders gisteren op om zich eensgezind achter het vredesplan te scharen.

Volgens de Saoedische koning is een einde aan de boycot van de Palestijnen noodzakelijk om het vredesproces vlot te trekken. „Het is van vitaal belang geworden dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de repressieve blokkade van de Palestijnen, zodat het vredesproces vervolgd zal kunnen worden in een sfeer zonder onderdrukking”, aldus Abdullah.

Israël, dat in 2002 het Arabische vredesplan verwierp, heeft nu positiever gereageerd op het plan. Het land eist wel dat het plan wordt aangepast, allereerst op het punt van de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar hun vroegere woonplaatsen. De laatste ontwerptekst van het vredesplan roept op tot een „rechtvaardige oplossing” van het probleem, maar vermijdt de woorden „recht op terugkeer.” (AP, AFP, Reuters)