Aardappelsalade

Janneke komt eten en neemt De Hongerige Man mee. Pep en Tijn logeren bij opa en oma even buiten Den Haag. Op een normale doordeweekse donderdag zou het waarschijnlijk als volgt gaan: ik zou tegen een uur of drie het werk neerleggen, een wasje draaien en gaan nadenken. Waar houdt Janneke van? Speedkoken. Slow Food. Stevige maaltijdsoepen. Een sierlijk slaatje met bloedsinaasappel, rode ui, zwarte olijven en lekkere olijfolie. Maar die maakte ze een keer voor Mijn Hongerige Man en mij toen we bij haar kwamen op een doordeweekse donderdag. Dat kan niet.

Na een uurtje nadenken, zou ik tegen beter weten in naar de teleurstellende visboer fietsen, om twee winkels later terug te keren met een grote biologische kip, die in te smeren met kruiden en in de oven te zetten. Na een uurtje gaan er mooie, ongeschilde Franse aardappeltjes bij, want aardappels zijn altijd goed. Op tafel ook een salade met groene groenten plus een fles wollige Avan Nacimiento. Nadat het laatste kippenbotje is afgekloven, krijgt ze chocoladetaart en bespreken we of er tóch niet tijd is voor een gezamenlijk nieuw boek. De Hongerige Mannen snijden nog maar eens een stuk taart af.

De agenda bepaalt anders. Het is geen doorsnee doordeweekse donderdag. Het is een driedubbeldrukke werkdag. Twee bakken Duplo hebben plaats gemaakt voor vijf bananendozen vol servies. Over twee stoelen hangen dertig tafelkleedjes. Op de grond liggen twee kastlades vol tafelzilver. De bloemist heeft een bos prachtige, perfecte rozen gebracht. De keukentafel is voor de verandering leeg, de lampenkappen afgeschroefd en achter het fornuis staat chef-kok Yolanda anderhalf gerecht per uur te maken. We maken al een nieuw boek; alleen Janneke is er niet bij, maar culinair collega Tal des te meer. Want er moet ook dit najaar voor draagsters van hoge hakken in de keuken een nieuw kookboek komen, zo bepaalde de uitgeverij. Er wordt hard gewerkt. Dus eten we deze avond een mix van gerechten die er mooi uitzien voor de foto én goed smaken. En natuurlijk eten we aardappels, met kip. Maar dan anders.

Aardappelsalade met groene groenten en gerookte kipfilet (voor 4 personen)

1 kilo ongeschilde krieltjes

150 g doperwten (bio, diepvries)

150 g peultjes, schoongemaakt

150 g mini-asperges

flinke handvol jonge bladspinazie

300 g gerookte kipfilet, in dunne plakken

Kook de krieltjes gaar en giet af. Kook de groenten in een ruime pan gezouten water beetgaar en giet af. Meng de aardappels en groene groenten door elkaar. Meng met een dressing van 5 eetl. olijfolie, 3 eetl. witte wijnazijn, 1 eetl. yoghurt, 1 eetl. pittige mosterd en peper en zout. Verdeel er voorzichtig de spinazie door en de kip erover. Serveer met knapperig zuurdesembrood en gezouten roomboter.

Petra de Hamer schreef samen met Janneke het kookboek Hoge Hakken in de Keuken.

Janneke Vreugdenhil is deze week op reis in Thailand. Vijf deelnemers aan het weblog geven hun recept. Doe mee op nrc.nl/kokenetc

    • Petra de Hamer