Wraak na bom eist tientallen levens in N-Irak

Shi’itische politiemannen hebben vandaag zeker 45 burgers vermoord in sunnitische wijken in de Noord-Iraakse stad Tal Afar uit razernij over twee zware bomaanslagen in shi’itische wijken waarbij de voorgaande dag zeker 75 doden waren gevallen.

De politiemannen gingen vanochtend vroeg te voet de sunnitische wijken in en schoten er willekeurige bewoners, allemaal mannen, dood. Volgens bronnen in het ziekenhuis van Tal Afar zijn ten minste 45 lijken binnengebracht. Volgens sommige bronnen waren hun handen gebonden en waren ze geblinddoekt.

De wraakactie van de politiemannen duurde meer dan twee uur, aldus de zegslieden. Legereenheden trokken de wijken binnen en maakten een eind aan het geweld. In de hele stad is een uitgaansverbod afgekondigd, aldus de provinciale politiecommandant, Wathiq al-Hamdani. Hamdani zei dat de plaatselijke politie binnen moet blijven en dat politiemannen uit de provinciehoofdstad Mosul onderweg zijn om hen te vervangen.

De aanslagen die de wraakactie ontketenden, bestonden uit een zelfmoordaanslag met een vrachtauto en een autobom, enkele minuten na elkaar. Behalve de doden vielen daarbij 190 gewonden. Buiten Bagdad, waar een groot Amerikaans-Iraaks veiligheidsoffensief aan de gang is, is het geweld de laatste tijd aanzienlijk toegenomen.

De Amerikaanse president George Bush noemde Tal Afar, waar shi’itische en sunnitische Arabieren en Turkmenen moeizaam samenleven, een jaar geleden een voorbeeld dat hem „vertrouwen gaf in onze strategie”. De stad was weer een half jaar eerder in een Amerikaans-Iraakse legeroperatie van rebellen gezuiverd.

In de noordelijke stad Kirkuk werden gisteren twee chaldeeuwse nonnen vermoord in hun woning bij de Kathedraal van de Maagd. De twee vrouwen van 79 en 85 jaar oud waren doodgestoken.

Een nieuw regeringsvoorstel om duizenden vroegere leden van Saddam Husseins Ba’athpartij weer in de overheid toe te laten, heeft scherpe kritiek ontlokt van de zijde van de officiële deba’athificeringscommissie. Volgens de commissie opent het voorstel de weg voor Saddams aanhangers weer de leiding van het land over te nemen. „We zijn er zeker van dat het parlement dit niet zal goedkeuren.” Eerdere dergelijke voorstellen zijn tot dusverre gesneuveld. De Amerikanen proberen de maatregel door te drukken bij wijze van verzoenend gebaar naar de sunnitische minderheid in Irak. (AFP, AP, Reuters)