Wereldreisje: VS, Nepal, Mexico, Midden-Oosten

1 John Lennon werd bekend als muzikant, maar transformeerde zich tot anti-oorlogsactivist. Vooral de periode dat hij deze ommezwaai maakte staat centraal in de documentaire The US vs John Lennon van regisseurs David Leaf en John Scheinfield. Zij reconstrueerden de betekenis van John Lennon voor de progressieve beweging in Amerika in de late jaren zestig, vroege jaren zeventig. „Een film als een tijdsdocument”, aldus NRC-recensent Bas Blokker.

Vrijdag, BBC2, 00.35u. www.bbc.co.uk/bbctwo

2 Aan de andere kant van de wereld, op 5000 meter hoogte, maakte de Franse fotograaf en filmmaker Eric Valli de indrukwekkende film Himalaya, L’enfance d’un chef. Al jaren woonde Valli in Nepal voor hij in 1999 zijn speelfilmdebuut afrondde. De hoofdrolspelers zijn jakherders, die zich buigen over de vraag wie de omgekomen karavaanleider zal opvolgen. Onsentimentele beelden. Puur en sprekend.

Om in de stemming te komen, kun je eerder op de avond Light At The Edge Of The World: Science Of The Mind kijken. In dit programma van National Geographic trekt presentator Wade door de Himalaya. Hij beschouwt het boeddhisme als een geesteswetenschap en onderzoekt of hij deze spirituele weg zelf wil kiezen.

Zaterdag, Ned. 2, 00.00u en Nat. Geographic, 20.00u.

3 Met wat fantasie kan een benzinestation symbool staan voor de situatie waarin een land verkeert, moet de Belgische cineast Luc Vrijdaghs gedacht hebben. Het is immers een ontmoetingsplaats bij uitstek. Hij reisde voor de zesdelige documentaireserie Gas station af naar benzinesta-tions in Mexico, India, Australië, IJsland, Tsjechië en Israël. Jarenlang zocht hij naar de perfecte locaties. Daar legde hij vast wat er speelt: kleine verhalen met grote betekenis. De eerste aflevering laat zien hoe conservatieve Amerikanen aan de Mexicaanse grens omgaan met de dagelijkse stroom van honderden illegale migranten vanuit het Zuiden.

Zondag, Canvas, 22.35u.www.canvas.be

4 Wat is de rol van de media bij conflicten in het Midden-Oosten? Dit is een van de vragen die in Tegenlicht zullen worden gesteld tijdens een nieuwe thematische serie van zes afleveringen. De Israël-lobby staat centraal tijdens de eerste aflevering, aanstaande maandag. Hoe staat de Israëlische bevolking er psychisch voor, na jarenlange bezettingsoorlogen? Voor- en tegenstanders van de Israël-lobby komen aan het woord: van neocon Richard Perle tot critici als de Britse historicus Tony Judt.

Maandag, Ned. 2, 20.55u.www.vpro.nl/tegenlicht

Marjolein Marchal

    • Marjolein Marchal