Verwarde emotie en uitbundige refreinen

CD POP Fall Out Boy: Infinity On High Universal **--- Vanavond treedt Fall Out Boy op in 013, Tilburg.

CD POP

Fall Out Boy: Infinity On High

Universal

**---

Een trekje dat de emo-groepen (Amerikaanse bands met een voorkeur voor gezwollen rock) gemeen hebben is dat ze hun nummers in elkaar lijken te steken als ‘cadavre exquis’: een gek poppetje dat je tekent met verschillende mensen door steeds het zojuist getekende deel weg te vouwen - niemand weet wat het eindresultaat zal zijn. Net als bij dit surrealistische spelletje is het verband tussen de onderdelen bij emo ver te zoeken. In popmuziek volgt het refrein meestal logisch op het couplet; hier is dat niet nodig – luister maar naar de nieuwe single van Fall Out Boy, met de hoogdravende titel This Ain’t A Scene, It’s An Arms Race.

Deze groep, die vorig jaar doorbrak naar een groot publiek, heeft het altijd moeten hebben van inzet en gedrevenheid, en niet van melodie. Het muzikale vakmanschap wordt ook op de nieuwe, vierde cd uitbundig geëtaleerd. Dat leidt tot kortademige rock, met veel wisseling tussen militaire precisie en uitbundige holenmensrefreinen. ‘Emo’ bij Fall Out Boy is een verward soort emotie.

Vanavond treedt Fall Out Boy op in 013, Tilburg.

    • Hester Carvalho