Vervolg op ‘Koning van Katoren’ nabij

Jan Terlouw publiceert in juni een vervolg op zijn kinderboek Koning van Katoren (1971). Uitgeverij Lemniscaat heeft de verschijning van Zoektocht naar Katoren vanochtend bevestigd.

Koning van Katoren – onder meer bekroond met een Gouden Griffel – geldt als een klassiek kinderboek. Het boek ademt de geest van de jaren zeventig doordat Terlouw in parabelvorm maatschappelijke misstanden hekelt. Zo komt hoofdpersoon Stach, die om koning te worden allerlei opdrachten moet vervullen, terecht in de plaatsen Wapenfelt en Smook – verwijzingen naar de wapenindustrie en de luchtvervuiling.

Zoektocht naar Katoren speelt veertig jaar later, in het land waar Stach dan dus al vier decennia koning is. „Terlouw wil in dit boek de hypocrisie van de huidige Nederlandse samenleving aan de kaak stellen”, zegt directeur J.C. Boele van Hensbroek van Lemniscaat. „Terlouw loopt al lang rond met een plan voor dit boek, dat een neerslag is van zijn politieke en maatschappelijke engagement. De boodschap is hierin minder verpakt dan in Koning van Katoren.”

In plaats van Stach trekt in het vervolgboek een geitenhoeder door het land. Deze jongen komt onder meer in Wapenfelt, waar een deel van de bevolking geld inzamelt voor humanitaire hulp aan de slachtoffers van een oorlog in een buurland. Andere bewoners verdienen geld aan de levering van wapens aan de strijdende partijen in hetzelfde land. „In een ander dorp maken bewoners zich druk maken over zielige biggen en eten toch goedkoop vlees uit de bio-industrie eten”, zegt Boele van Hensbroek. Terlouw zelf was niet bereikbaar voor commentaar.