Verdacht gedrag bij stembureau 6

Een kandidaat van de Brabantse partij Zeelands Welzijn heeft zich volgens het Openbaar Ministerie vorig jaar schuldig gemaakt aan verkiezingsfraude.

,,Wat doe je toch steeds achter die stemmachine?” Die vraag kreeg G. te M. (59) bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 te horen van een van de twee andere leden van stembureau 6 in het Brabantse dorp Zeeland.

Binnenhuisarchitect Te M., nummer drie op de kandidatenlijst van de lokale partij Zeelands Welzijn in de gemeente Landerd, stond gisteren voor de rechtbank in Den Bosch. Justitie verdenkt Te M. ervan in zorgcentrum Compostella verkiezingsfraude te hebben gepleegd. Officier van justitie S. Lukowski eiste een werkstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Te M. haalde in Compostella 181 voorkeursstemmen, in de andere stembureaus van Landerd respectievelijk nul, nul, nul, één, zeven en drie. De opmerkelijke uitschieter in het zorgcentrum was voor het hoofdstembureau reden de aldaar gebruikte stemmachine aan een onderzoek te onderwerpen. Toen die niets bleek te mankeren, zette de gemeente een punt achter de kwestie. Maar ze stapte naar justitie toen uit een telefonische enquête van weekblad De Arena bleek dat van 448 kiezers van stembureau 6 slechts één op Te M. had gestemd.

Bij schaduwverkiezingen in het kiesdistrict, georganiseerd door het Openbaar Ministerie, stemden later dertien van de 975 kiezers op Te M. De officier van justitie concludeerde dat de verdachte in Compostella ,,165 stemmen op frauduleuze wijze” heeft binnengehaald. Onderzoek van het OM wees uit dat 57 kiezers denken dat hun stem ongeldig was, omdat ze de naam van hun kandidaat niet in de display van de stemmachine zagen staan. Te M. verzekerde hen dan dat ze wél hadden gestemd, zei de officier van justitie. „Maar de stem telde pas als hij zelf de stemmachine vrijgaf door op de knop te drukken.” Zo spaarde Te M. stemmen op, die hij volgens Lukowski later ,,in clusters” aan zichzelf toekende.

In zijn requisitoir zei de officier van justitie dat de fraude ,,zeer ernstig” was en dat Te M. misbruik heeft gemaakt van de ,,dommigheid en suffigheid’’ van veel ouderen die in Compostella stemden. De verdachte hield op de zitting vol onschuldig te zijn. „Het heeft aan de computer gelegen of ze hebben gewoon veel op mij gestemd.” Een motief voor het bedrog van Te M. zou kunnen zijn dat hij na achttien jaar niet in de gemeenteraad zou terugkeren. Zijn partij, Zeelands Welzijn, veroverde op 7 maart vorig jaar twee zetels. De rechtbank doet op 10 april uitspraak.

    • Guido de Vries