‘Tweede man’ van Siemens gearresteerd

Een niet aflatende reeks schandalen rond industrieel concern Siemens heeft gisteren een nieuw hoogtepunt bereikt met de arrestatie van een topmanager die als ‘tweede man’ van het conglomeraat te boek staat.

Met de arrestatie van Johannes Feldmayer (50) werd voor het eerst een zittend lid van de raad van bestuur in verband gebracht met een schandaal. Tot nu toe werden arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen lagere managers of voormalige managers. Feldmayer, bij Siemens verantwoordelijk voor de Europese markt en informatietechnologie, werd gearresteerd omdat hij geld verduisterd zou hebben om een personeelsorganisatie om te kopen. Zijn advocaat deelde mee dat de verdenkingen elke grondslag missen.

Feldmayer werkt sinds 1979 bij Siemens en gold lang als kroonprins. In de afgelopen maanden hielden analisten er rekening mee dat Feldmayer wel eens de leiding zou kunnen overnemen van bestuursvoorzitter Klaus Kleinfeld, voor het geval die over de reeks schandalen zou struikelen.

Siemens staat in het middelpunt van meerdere affaires die allemaal met omkoping van doen hebben, maar die, voor zover bekend, los van elkaar staan. Feldmayer is gearresteerd in verband met de mogelijke omkoping van personeelsorganisatie AUB. Siemens zou de baas van de vereniging en voormalig lid van de ondernemingsraad Wilhelm Schelky 14 miljoen euro hebben toegeschoven. Siemens, zo vermoedt het OM, heeft de personeelsorganisatie jarenlang gefinancierd. De werknemersorganisatie staat binnen Siemens te boek als zeer werkgeversvriendelijk: AUB ondersteunde beslissingen van het management die bij het personeel niet populair waren.

De verdenkingen tegen Feldmayer doen denken aan het omkoopschandaal bij Volkswagen, waarbij een ex-bestuurder bekende een vakbondsman steekpenningen te hebben betaald om onderhandelingen soepeler te laten verlopen.

Naast de affaire rond de personeelsvereniging loopt bij Siemens een rechtszaak tegen twee managers uit de divisie voor energiecentrales. De twee worden van omkoping verdacht. De reeks schandalen bij Siemens begon eind vorig jaar met een onderzoek naar geheime rekeningen waarmee de divisie voor communicatietechnologie probeerde overheidsopdrachten in het buitenland te werven.