Tweede Kamer wil verkoop paddo’s gaan verbieden

De verkoop van paddo’s, hallucinogene paddestoelen, moet worden verboden. Dat zegt een meerderheid van CDA, VVD, PVV en ChristenUnie in de Tweede Kamer.

Kamerlid Teeven (VVD) heeft gisteren tijdens een debat in de Kamer opgeroepen tot het verbod naar aanleiding van de dood van een 17-jarig Frans meisje dat vorige week in Amsterdam na het eten van paddo’s van een brug sprong. „De hallucinerende werking van paddo’s kan er voor zorgen dat mensen een beetje gek in hun hoofd worden”, zei Teeven. „Het werkt als een lsd-trip, het gaat ons niet om het gevaar van verslaving.”

Psilocybine, de werkzame stof in paddo’s, staat op lijst 1 van de Opiumwet, met onder meer ook heroïne en cocaïne. Dat wil zeggen dat de wetgever psilocybine als een harddrug beschouwt. Ook preparaten waarin de stof is gebruikt, gelden als harddrugs.

Gedroogde paddo’s worden als preparaten gezien en zijn daarom al verboden. Verse paddo’s zijn tot nu toe legaal. Die vallen onder de Warenwet. Cannabis is een softdrug en staat op lijst 2 van de Opiumwet.

De PvdA, D66 en Groenlinks zien niets in een verbod op paddo’s. Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA) noemt de roep om een verbod „paniekvoetbal”. Bouwmeester: „De PvdA is niet gelijk voor een verbod. Dat zorgt er alleen maar voor dat het gebruik in de illegaliteit verdwijnt en we het niet meer kunnen controleren. Laten we eerst maar eens uitzoeken wat de gevolgen precies zijn en hoe vaak het nu eigenlijk mis gaat.”

Bouwmeester erkent wel dat er eerder signalen zijn geweest dat er „iets aan de hand is met paddo’s” en steunt daarom het onderzoek naar de werking en de gevaren van hallucinerende paddestoelen dat minister Klink (Volksgezondheid, CDA) heeft aangekondigd.

Klink heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd het onderzoek uit te voeren en het binnen enkele maanden af te ronden.