‘Turks bezoek voor 15 Britten in Iran’

Turkse diplomaten zullen mogelijk 15 Britse militairen kunnen bezoeken, die eind vorige week in de Golf door Iran gevangen werden genomen. Dit heeft de Turkse premier Erdogan vanmorgen in Riad gezegd na een onderhoud met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mottaki. „U kunt elk moment een positieve ontwikkeling verwachten”, verklaarde Erdogan tegen een Turks persbureau.

Gisteren bepleitte de Britse minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett bij een bezoek aan Turkije de zaak van de Britten. In tegenstelling tot Londen onderhoudt Ankara goede betrekkingen met Teheran. Sinds hun aanhouding hebben de Britten geen contact meer gehad met de militairen. Zelfs hun verblijfplaats is niet met zekerheid bekend.

De Britse premier Tony Blair waarschuwde Iran gisteren dat de kwestie „een andere fase” ingaat, als een discrete diplomatieke aanpak niet tot de vrijlating van de Britten leidt. Hij gaf niet precies aan wat hij daarmee bedoelde, maar naar wordt aangenomen zullen de Britten de druk op Iran in het openbaar pogen op te voeren.

Vanmorgen werd daarmee een begin gemaakt. Het ministerie van Defensie gaf de coördinaten vrij van de positie waarop de Britten zich volgens Defensie bevonden toen ze werden onderschept. Volgens de Britten bevonden ze zich op dat moment nog 1,7 mijl binnen de grens van de Iraakse territoriale wateren. Een woordvoerder stelde dat de coördinaten die Iran eerst opgaf eveneens binnen Iraakse wateren lagen. Pas in tweede instantie kwamen ze met coördinaten die in de Iraanse wateren liggen, aldus de Britten.

De exacte grens tussen Irak en Iran is al decennia omstreden. Ook de Britse eskadercommandant in de Golf, Nick Lambert, erkende vrijdag op de BBC-televisie dat de toestand in dit opzicht ,,gecompliceerd” is. Niettemin hebben de Britse autoriteiten steeds met grote stelligheid verklaard dat de Britten in Iraakse wateren voeren op het moment van hun arrestatie.