Televisie Voorkeur

In de serie NPS Klassiek klinkt vandaag Symfonie nr. 5 van de Duitse componist Ludwig van Beethoven (1770-1827). De symfonie met het welbekende leidmotief van vier noten, is een van de populairste en bekendste composities uit de geschiedenis van de klassieke muziek, en ook een van de meest gespeelde, ditmaal door het Berliner Philharmoniker o.l.v. Simon Rattle. Ned.2, 0.05-0.25u. Ludwig van Beethoven

actualiteiten

EénVandaag. België laat, tegen de afspraken in, treinen rijden over De IJzeren Rijn, van Antwerpen via Nederland naar het Ruhrgebied. België claimt het spoor op basis van oude rechten, maar is afhankelijk van Duitsland en Nederland voor de kwaliteit en de veiligheid van het spoor. In een reportage wordt onderzocht of de provocatie een poging is om medewerking af te dwingen, en wordt de relatie met de Betuwelijn bekeken. Ned.1, 18.20-18.50u.

Nova. Aandacht voor een arrestatie in de zaak-Sévèke. Verder: CDA-Kamerlid Ormel wil maatregelen tegen bijthonden als de pitbullterriër in het kader van de Regeling Agressieve Dieren. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Wettlauf um die Welt. Eerste deel van een driedelige documentaireserie over de huidige en toekomstige rol die Duitsland speelt bij de globalisering. In de aflevering Das Ende Der Deutschland AG - Markt ohne Grenzen wil het management van Bosch-Siemens in Berlijn het werk verplaatsen naar Polen en Italië. ZDF, 22.10-22.55u.

Dirk Vandersypen Award. Bekendmaking en uitzending van de beste documentaire over Latijns-Amerika. België 2 Canvas. 22.45-23.40u.

Cultuur

De Gouden Uil. In de aanloop naar de bekendmaking van de Gouden Uil aandacht voor de genomineerde boeken bij de dertiende editie van deze prestigieuze Belgische literatuurprijs. Vanavond vertelt theatermaker Josse de Pauw waarom Arnon Grunberg – voor de vierde keer op de shortlist – de prijs moet krijgen voor het ‘meesterlijke maar schrijnende’ boek Tirza. België 2, Canvas, 22.40-22.45u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gast is Jan de Hoop. De presentator en nieuwslezer van RTL verliet de slagersvakschool om zijn mediacarrière te beginnen als presentator bij de piratenzender van Veronica onder het pseudoniem Frank van der Mast. Koos Alberts verzorgt een optreden. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Presentator Mart Smeets geeft zijn commentaar over de manier waarop de NOS het schaatsen in beeld brengt en Marjon van Royen, correspondent in Latijns-Amerika vertelt over de 32 landen die zij onder haar hoede heeft. Verder als gasten Michiel Mol, de baas van het Formule 1-team Spyker en eerste coureur Christijan Albers. Nihad Hrustanbegovic, de beste accordeonist uit Bosnië, promoot de accordeon in Nederland. Ned.3, 19.25-20.30u.

Pauw en Witteman. Gast is o.a. SP-leider Jan Marijnissen. Verder journalist en schrijver Auke Kok, die vertelt over zijn nieuwste boek Dit was Veronica - Geschiedenis van een piraat. Ned.1, 22.55-23.50u.

amusement

Spoons. Engelse comedyshow met sketches die het leven en de liefdes tonen van twintigers en dertigers als ze flirten en ruziemaken. Ned.3, 22.00-22.30u.

informatief

Profiel: Beckenbauer/Cruijf. Cruijff en Beckenbauer met een mix van afgunst en bewondering bekeken door de ogen van hun liefhebbende broers. Herh. 18-2-2007. Ned.2, 22.50-23.30u.

Cinema.nl. Onder meer een interview met regisseur Kim Rossi Stuart naar aanleiding van de film Anche libero va bene. Pernille Rose Gronkjaer vraagt aandacht voor de documentaire die de Joris Ivens Award won: The Monastry – Mr. Vig and the nun> Verder: een kijkje op de set van een film naar aanleiding van de succesvolle televisieserie Dunya & Desie . Patrick Lodiers vertelt over zijn favoriete scène uit The Blues Brothers. Ned.2, 23.30-0.00u.

sport

SPORTextra: Fußball-Länderspiel. Rechtstreeks verslag van de vriendschappelijke interlandwedstrijd Duitsland-Denemarken vanuit Duisburg. ZDF, 19.25-22.10u.

De Wedstrijden. Rechtstreeks verslag omlijst door een voor- en nabeschouwing van de kwalificatiewedstrijd voor de Europese voetbalkampioenschappen 2008 tussen Slovenië en Nederland, met analyses van Ruud Gullit en Jan Mulder. Tien, 20.30-23.00u.

Match of the day live. Rechtstreeks verslag van de kwalificatiewedstrijd Italië-Schotland met commentaar van Gabby Logan. BBC 2, 20.30-23.00u/

SPORTextra: Fußball-EM-Qualifikation. Samenvattingen van de wedstrijden Italië-Schotland, Turkije-Noorwegen, Wales-San Marino, Ierland-Slowakije en Tjechië-Cyprus. ZDF, 22.55-23.40u.

Match of the day. Samenvattingen van de kwalificatiewedstrijden, waaronder Engeland-Andorra, Schotland-Italië en Noord-Ierland-Zweden, gepresenteerd door Gary Lineker. BBC 1, 23.40-0.25u.

Cricket. Verslag van de wedstrijden om de wereldbeker in West-Indië. BBC 1, 1.00-2.00u.