Tate Modern wil meer kunst van vrouwen

Amsterdam. Vrouwelijke kunstenaars zijn niet evenredig vertegenwoordigd in de collectie van Tate Modern. Dat heeft de raad van toezicht van het Britse museum recent toegegeven, zo meldt The Art Newspaper. De Tate is van plan het evenwicht te herstellen door meer werk aan te kopen van vrouwelijke beeldhouwers en schilders. Onder de 2914 kunstenaars die zijn vertegenwoordigd, zijn slechts 348 vrouwen. Dat is minder dan twaalf procent. Slechts twee van de 39 grote kunstwerken die het museum de afgelopen twee jaar aankocht, waren gemaakt door vrouwen: de Britse Tracey Emin en de Spaanse Christina Iglesias. Vooral oudere generaties vrouwen zijn ondervertegenwoordigd, zoals de Amerikaanse schilder Georgia O`Keeffe, de Mexicaanse schilder Frida Kahlo en de Britse schilder Alison Lapper. Werk van vrouwen die in de jaren negentig behoorden tot de succesvolle Young British Artists zoals Tracey Emin, Sarah Lucas and Rachel Whiteread, is wel veelvuldig aangekocht.