Staking legt haven van Marseille plat

Staking legt haven van Marseille plat Parijs, 28 maart. Na twee weken staking in de haven van Marseille liggen 52 schepen voor de Zuid-Franse kust te wachten om hun lading te lossen. Daaronder zijn 28 olietankers, die de inzet zijn van het conflict.Havenarbeiders van de vakbond CGT eisen dat de afhandeling van gastankers bij een nieuwe methaanterminal van het energiebedrijf Gaz de France door ambtenaren wordt gedaan. Volgens de veiligheidsregels mag zulk werk alleen worden gedaan door eigen personeel van het betrokken bedrijf, Gaz de France.De CGT heeft gisteren algemene garanties voor werkgelegenheid in de haven afgewezen. Betrokkenen zien nu geen uitweg meer uit de staking. Daardoor dreigen nu problemen met de Franse brandstofvoorziening.De productie van olieraffinaderijen is vertraagd. Komend weekeinde komt de productie in de helft van de Franse raffinaderijen tot stilstand, een week later ontstaan tekorten bij benzinestations. Foto AP Transport ships and oil tankers, seen from the shore of Port-de-Bouc, wait off the port of Fos-Lavera near Marseille, southern France, Monday, March 26, 2007. 47 ships, including 23 oil tankers, have been waiting since March 14, following a strike of dockworkers, led by the port's main union CGT, or Work General Confederation. Dockworkers are demanding that state-owned utility Gaz de France SA (GDF) employ dockworkers at the nearby building site of a new tanker terminal, GDF refusing for security reasons. The Fos refinery authorities said they were no immediate risk of reducing oil output, as first negotiations between GDF and dockworkers unions were considered a failure. (AP Photo/Claude Paris) Associated Press