Staatssecretaris: `Hogere belastingen op milieuvervuiling`

Den Haag. Staatssecretaris De Jager (Belastingen) wil de belasting op werken en winst deels verschuiven naar de belasting op vervuilende activiteiten. Dat zei hij gisteren in het Financieele Dagblad en De Telegraaf. Met zijn voorstel gaat hij verder dan de afspraak in het regeerakkoord om in 2008 de belastingen op milieuvervuilende activiteiten met ruim 1 miljard euro te verhogen. De Jager denkt aan een verdere verhoging van de milieubelasting ”in de orde van grootte” van het bedrag dat het kabinet voor 2008 is overeengekomen. Ter compensatie wil hij de belastingen op winst en werken met een vergelijkbaar bedrag verlagen. Dit zou neerkomen op verlaging van de winstbelasting voor bedrijven met circa 1 procentpunt. De inkomstenbelasting in de eerste schijf zou grofweg 0,5 procentpunt omlaag kunnen.