Senaat VS voor terugtrekking troepen Irak

De Amerikaanse Senaat heeft zich gisteren in meerderheid uitgesproken voor een datum waarop de Amerikaanse troepen uit Irak weg moeten zijn: 31 maart 2008. Nadat het Huis van Afgevaardigden onlangs een soortgelijk besluit nam, ziet de Amerikaanse president George W. Bush zich nu geconfronteerd met een meerderheid in het voltallige Congres die zijn Irak-beleid afkeurt.

De datum vloeit voort uit een Democratisch amendement bij een noodwet die 120 miljard dollar vrijmaakt voor de strijd in Irak. De Republikeinen wilden die voorwaarde tot terugtrekking per 31 maart 2008 schrappen, maar stuitten gisteren in de Senaat op onverwachte tegenstand. De stemverhouding was 50 tegen 48.

Het Huis van Afgevaardigden ging vrijdag al akkoord met een soortgelijk wetsvoorstel. Het legde de Iraakse regering een tijdpad op met data waarop zij moet laten zien dat de veiligheidssituatie in het land is verbeterd.

Het Huis vindt dat de Amerikaanse gevechtstroepen uiterlijk 31 augustus 2008 uit Irak weg moeten zijn.

De komende weken moeten Senaat en Huis consensus bereiken over beide voorstellen, waarna het wetsvoorstel naar de president kan. Het Witte Huis herhaalde gisteren dat Bush dat compromis met een veto zal treffen. „De president is teleurgesteld dat de Senaat verder gaat met een wetsvoorstel dat hij zal vetoën en dat geen kans maakt wet te worden.”

De afgelopen maanden probeerden de Democraten in de Senaat het regelmatig op een stemming over ‘Irak’ aan te laten komen. De Republikeinen wisten dit op procedurele gronden te voorkomen. Toen het eerder deze maand alsnog tot stemming kwam, was er geen meerderheid voor terugtrekking. Door een lichte aanpassing van de tekst wisten de Democraten gisteren toch één extra Republikeinse en één extra Democratische senator aan hun kant te krijgen.

Een van de twee Republikeinse senatoren die met de Democraten mee stemden was Chuck Hagel, een verklaard tegenstander van Bush’ Irak-beleid. Hagel zei dat „het de strategie van de president is om Amerika dieper en dieper dit moeras in te trekken, zonder exit-strategie”.

Leider Harry Reid van de Democraten in de Senaat noemde de stemming „een signaal aan Bush dat de tijd gekomen is een nieuwe weg vooruit te vinden in deze lastige oorlog”. (AP)

congres en bush: pagina 5