Rosneft koopt deel van Yukos

Het eerste deel van de restanten van het Russische olieconcern Yukos is gisteren in een veiling voor 5,7 miljard euro in handen van het Russische staatsconcern Rosneft gekomen.

Yukos, vorig jaar bankroet verklaard, wordt naar verwachting opgedeeld tussen de Russische staatsconcerns Gazprom en Rosneft. Dat laatste kocht eind 2004 ook al Yukos’ grootste productie-eenheid Yuganskneftegaz.

Na een gesprek op het Kremlin met president Poetin meldde het Brits-Russische energieconcern TNK-BP zich vrijdag op de valreep als bieder. TNK-BP is in problemen omdat het als half-Brits bedrijf geen licenties krijgt op Russische olievelden en het enorme Siberische gasveld Kovikta aan Gazprom dreigt te verliezen. Haar deelname gold als een wassen neus die de veiling een fineer van legitimiteit moest geven. Na tien biedingen gaf TNK-BP er gisteren de brui aan. De prijs was toen zo’n 75 miljoen euro hoger dan het openingsbod, maar nog onder het niveau van de marktprijs.

Had BP onverhoeds gewonnen, dan zou dat jaren van complexe rechtszaken hebben betekend. Gedupeerde aandeelhouders van Yukos zijn van plan 28,3 miljard dollar te eisen wegens illegale onteigening.