‘Rebellenleider als premier Ivoorkust’

De Ivooriaanse rebellenleider Guillaume Soro wordt premier van de nieuwe Ivoriaanse overgangsregering. Dat is volgens de rebellen en buitenlandse bemiddelaars maandag afgesproken in Burkina Faso. „De twee partijen hebben het document gisteren ondertekend”, zei de Burkinese minister van Veiligheid gisteren. „President Laurent Gbagbo moet alleen nog het decreet tekenen om Soro aan te stellen als premier.”

Gbagbo heeft de berichten niet bevestigd. Hij meldde maandag op de staatstelevisie dat Ivoorkust „binnen een week” een nieuwe regering zal hebben. „Ik kan u verzekeren dat de oorlog voorbij is”, aldus de president.

Het West-Afrikaanse Ivoorkust, ’s werelds grootste cacaoproducent, is sinds een korte oorlog in 2002-2003 in tweeën verdeeld. Het noorden is in handen van rebellen, terwijl het regeringsleger de macht heeft in het zuiden.

Gbagbo en Soro sloten 4 maart een vredesakkoord dat tot stand kwam dankzij bemiddeling van Blaise Compaoré, de president van Burkina Faso. Ze spraken af om voor 8 april een nieuwe regering aan te stellen. Onder het verdrag is ook afgesproken dat de rebellen en regeringsmilities tegen het einde van het jaar ontwapend zijn. Bovendien moet het omstreden identificatieprogramma afgerond zijn.

Eerder gesloten vredesakkoorden in Ivoorkust hebben steeds gefaald ondanks bemiddelingspogingen van de voormalige koloniale macht Frankrijk, de Verenigde Naties en Afrikaanse leiders.

De VN-Veiligheidsraad zal de eventuele aanstelling van Soro goedkeuren, aldus de Zuid-Afrikaanse VN-ambassadeur gisteren. Met de aanstaande benoeming wordt de huidige premier Charles Konan Banny vervangen. Volgens Banny was het „altijd al” zijn bedoeling geweest om slechts tijdelijk premier te zijn. (AFP, Reuters)