‘Problemen bij aangiftes’

De VVD vreest ernstige problemen voor burgers bij de aangifte voor de inkomstenbelasting nu de Belastingdienst kampt met stakingen van het personeel en automatiseringsproblemen. „De Belastingdienst is chronisch ziek en belastingplichtigen worden daar de dupe van”, zegt Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming (VVD).

Op 1 april moeten particuliere belastingplichtigen hun aangifte over 2006 hebben ingediend als ze voor 1 juli aanspraak willen maken op een teruggave van te veel betaalde belastingen. Het VVD-Kamerlid zegt veel klachten te krijgen van burgers die bijvoorbeeld de belastingtelefoon niet kunnen bereiken.

Gisteren zei staatssecretaris De Jager (Belastingen, CDA) dat er geen problemen met de bereikbaarheid zijn en dat de Belastingdienst „coulance” zal betrachten met aangiften die kort na 1 april zijn ingediend. Hij zei ook bereid te zijn de inlevertermijn te verlengen, maar dan wordt ook de datum waarop mensen hun teruggave krijgen doorgeschoven.

    • Roel Janssen